För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Blekinge

En olycka kommer sällan ensam

En olycka kommer ju som bekant sällan ensam. Samtliga Region Blekinges anställda har varit hårt prövade under de gångna åren av pandemi. Nu har Rysslands olagliga invasion av Ukraina ändrat spelreglerna för vår del av världen. 

Vi ser att ökade priser på mat, energi och drivmedel gör situationen mer ansträngd för Sveriges familjer. Särskilt utsatta är dom som redan innan levt med mycket små eller inga marginaler. Dom som inte har ett spa-bad som dom kan sänka temperaturen några grader i för att sänka elräkningen och på så sätt få lite luft i hushållskassan.

I svåra tider så måste kommuner och regioner kunna förlita sig på att de får hjälp och stöd från regeringen. Efter att ha sett den nytillträdda regeringens första budget så kan vi konstatera att den hjälpen är som bortblåst. Visst kan det se snyggt ut när man höjer det generella stadsbidraget till kommuner och regioner med 6 miljarder. Men det faller ganska platt när SKR:s bedömning är att det skulle behövas 20 miljarder för att upprätthålla den nivå som vi har idag. 

Och detta i en budget där sjukvården är uttalat prioriterad. 

Bevare oss från dom budgetarna då sjukvården inte är prioriterad.

Vidare så vill Tidögänget införa ett angiverisystem som kommer att tvinga våra regionanställda till civilolydnad för att dom ska kunna följa sin moraliska kompass och faktiskt göra sitt jobb. Att hjälpa och vårda dom som behöver det.

När Vänsterpartiet på riksplan lagt sin skuggbudget ser vi att 33 miljarder skjuts till för att hjälpa kommuner och regioner. 

Vänsterpartiet har även lagt ett förslag om att införa ett högkostnadsskydd för tandvård. 

Vårt förslag om Sverigepriser på el skulle en gång för alla laga den trasiga elmarknaden som vi ser konsekvenserna av idag.

Detta är exempel på hur vi vill hjälpa och stötta dom som mest behöver det.

Vi vill inte som regeringen och Sverigedemokraterna med ena handen sänka skatten för dom som tjänar allra mest med tusentals kronor i månaden.

Och med den andra handen kasta Sveriges kommuner och regioner ner i ett hål av budgetunderskott.

Men det kan såklart lätt bli så när ett gäng höginkomsttagare sitter på ett slott och ska diktera över pöbeln.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter