För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Blekinge

Satsa på förlossningsvården

Vi har alla som läser denna text genomgått minst en förlossning. Många har själva varit i rollen som den födande. Många i rollen som en livrädd partner som står hjälplös vid sidan av. 

Men det vi alla har gemensamt är att vi har blivit födda till detta livet av en kvinna.

Dessa oförglömliga ögonblick i livet måste få ske i en trygg och säker miljö. Den födande kvinnan måste kunna känna sig trygg med att det kommer att finnas kunnig personal på plats som hjälper och guidar henne. Och kanske någon som tar hand om den där hjälplösa som står bredvid.

En värdig och trygg förlossning för alla är Vänsterpartiets villkor. Både för den som ska föda och för barnmorskan.

Så är tyvärr inte alltid fallet. 

Vårt mål är att det ska finnas en barnmorska för varje förlossning. Det skulle bli en rimligare arbetsbelastning och arbetsmiljö, men framför allt tryggare och värdigare förlossningar, om en barnmorska fullt ut kan ta ansvaret under hela förlossningen.

Även om vi skulle vara nöjda med finansieringen och personaltätheten som den är nu så kommer det att uppstå problem med den befolkningssammansättningen vi har. Med fler äldre och ett ökande behov av nyrekrytering kommer mer resurser att behövas. Varför inte börja det arbetet redan nu?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter