För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Gävleborg

Ulla Andersson Vänsterpartiet vill satsa på OB-tillägg i sjukvården

Färre konsulter = Högre OB-ersättning

Vänsterpartiet föreslår nu kraftigt höjd OB-ersättning och det ska finansieras genom att halvera budgeten för konsulter.

Förslaget är att regionen ska satsa 25 miljoner kronor på förbättrade arbetsvillkor, varav 22 miljoner kronor ska avsättas till höjd OB-ersättning. Vänsterpartiet menar att arbetsvillkoren för regionens egen vårdpersonal måste stärkas och förbättras för att behålla och utveckla den egna personalstyrkan. 

–          Det är en självklarhet att minska på kostnader för konsulter och satsa på vår egen personal. Vi väljer därför att föreslå höjd OB-ersättning, den är idag är oskäligt låg. Vi vill höja ersättningen med 20 procent och det kommer att gynna dem som har de mest vårdtyngda arbetsuppgifterna, nämligen de som jobbar kvällar, nätter och helger. Där är det extra viktigt att minska på hyrpersonal för att den ordinarie personalens arbetsbelastning ska ha en chans att minska, säger Ulla Andersson (V), regionråd i opposition.

År 2018 höjde den dåvarande majoriteten, i Region Gävleborg, OB-ersättningen för undersköterskor och sjuksköterskor med 30 procent mer, än det gällande avtalet. Höjning kostade cirka 20 miljoner kronor.

–          Nu är det dags att ta nästa steg. Inför 2024 föreslår vi en höjning av OB-ersättningen på 22 miljoner kronor mer än nu gällande avtal. Det är något som Vårdförbundet har efterfrågat och vilket de anser är bättre än det stabilitetstillägg som har nu har införts. Även servicepersonal, som bistår vårdarbetet, ska omfattas av höjd OB-ersättning. Servicepersonalen är centrala för att vårdarbetet ska fungera, menar Ulla Andersson. 

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter