För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Gävleborg

Förtroende ska förvaltas väl

Detta är en ledare av:
Ulla Andersson

Att vara förtroendevald är fint och innebär ett stort ansvar. Att företräda de som valt mig på bästa sätt är en uppgift som kräver sitt. Det kan göras på olika sätt och görs så också. Ett av de bästa sätten jag vet är att vara ute i de verksamheter jag för väljarnas räkning ska vara med och fatta beslut om.

Jag brukar därför vara ute och praktisera. Visst är studiebesök viktiga och bra men genom att vara med på plats när verksamheten är igång får jag höra och se sådant som jag annars inte hade fått ta del av. 

Jag vill till exempel veta hur det är på hälsocentralen i Ockelbo, Hamrånge, Andersberg eller Sätra. Vilka är hälsoproblemen, räcker resurserna, hur ser personalbristen ut och vilka konsekvenser får den? Vad tycker patienterna om den vård de får och vad behöver personalen för att kunna utföra sitt arbete på bästa sätt? För att få veta det har jag varit där. Jag har varit med på provtagningar, varit med fysioterapeuter som hjälpt patienter, varit med läkare och sköterskor under patientbesök, varit med på såromläggningar, ute på hembesök, tagit emot patienter i receptionen, lyssnat på personalen ute i verksamheten, under möten och i fikarummet, pratat med kuratorer och psykologer och suttit med i telefonrådgivningen. Jag har fått höra om lokalerna är bra för den verksamhet som bedrivs i och om tolkbehovet är tillgodosett och mängder av andra saker.

En dag var jag med i sjukhusköket för att få reda på hur maten tillagades, vilka råvaror som används, vilket system de har, hur vårdavdelningarna jobbar med maten och hur arbetsmiljön är för de som jobbar i sjukhusköket. Nu ska jag vara på psykiatrin i 2 dagar, en dag i Gävle och en dag i Hudiksvall och därefter blir det geriatriken.  

När jag har varit ute försöker jag alltid följa upp det jag har fått reda på. Det kan bli genom att skriva motioner, lägga förslag i Hälso- och sjukvårdsnämnden eller regionstyrelsen, genom att skriva debattartiklar eller skicka frågor till ansvariga tjänstepersoner. Det är självklart också med mig i det dagliga politiska arbetet, när jag läser handlingar och föreslår ändringar. 

Förtroende ska förvaltas väl. Din trygghet är politikens ansvar.

Ulla Andersson, regionråd Vänsterpartiet 

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter