Arbetssättet kallas ”noll separation” och kommer ur ett projekt som pågick 2016-2022. Om barnet eller mamman är i behov av vård ges vården hos mamma och barn så de slipper separeras.
– Forskning visar positiv påverkan på andning, hjärnans utveckling och det är viktigt för anknytning och amning. Det påskyndar tillfrisknandet hos både mor och barn. Vi använder mer sällan kuvöser. Vi ser att vården som sker hud mot hud många gånger är ovärderlig, säger Jennika Pettersson, processledare på Region Gävleborg.
Personalen arbetar flexibelt och mobilt mellan förlossning, BB och neonatalavdelningen och undviker onödiga patientförflyttningar. De hjälper varandra där det bäst behövs istället för att arbeta varje avdelning för sig.
– Vi har varit noga med att projektet redan inledningsvis skulle vara medarbetardrivet så att medarbetarna har känt att de fått vara med och ägt processerna tillsammans med chefer och projektledare – det har varit ett vinnande koncept för oss, berättar Jennika.

Alla medarbetare ges chans att förstå varför de arbetar på det sätt som de gör och de har hela tiden den nyblivna familjen och deras behov i fokus för bästa tänkbara vård.