För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Gotland

Ett hållbart liv!

Text: Victoria Öjefors Quinn, samordnare och skrivtolk

Jag är inte bra på att hålla tonen, men att sjunga inuti huvudet är ingen konst. I mitt inre hörde jag en kväll tydligt melodin till den gamla Äppelvisan, ”om du har ett äpple…”. Men texten löd istället: Vill du jobba mindre, vill du göra det med mig, med en arbetstidsförkortning…?”

Tidigare samma dag hade jag pratat med en kompis om föräldrars ansvar för barn och hemarbete. Jag som oftast älskar att prata politik blev glatt överraskad över samtalsämnet – och vännens slutsats, ”att det där med att jobba lite mindre inte vore så dumt”.

”Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön”, är en paroll som jag tror och hoppas att många förknippar med Vänsterpartiet. Med kortare arbetstid för alla, skulle fler orka att arbeta fram till pensionsdagen. Förutsättningarna för ett mer jämställt föräldraskap och jämnare fördelning av det obetalda hemarbetet skulle öka. Barn skulle få bättre tillgång till sina föräldrar.

Victoria Öjefors Quinn, samordnare och skrivtolk

Vänsterpartiet vill se ett nationellt projekt där staten stöttar alla kommuner och regioner genom att under en längre period finansiera sex timmars arbetsdag på en lokal arbetsplats som till exempel en förskola, på lasarettet eller inom hemtjänsten.

Fick du och jag kortare arbetstid tror jag att vi skulle få mer energi kvar efter arbetsdagens slut. Energin att göra ett bra jobb och vara en bra kollega skulle säkert också öka. Alltså, ett mer hållbart liv både hemma och på jobbet.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter