För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Gotland

I den gotländska politiken blir sjukvården lätt skurken

Text: Saga Carlgren

Gotland är Sveriges största ö och med våra 61 000 invånare är Region Gotland landets minsta region. Vi är också den enda regionen som samtidigt är en kommun. Samma politiker har ansvar för sjukvården, skolan och äldreomsorgen och mycket mer därtill.
Ö-läget ger både fördelar och nackdelar. Litenheten och den samlade organisationen gör det lättare att samverka mellan olika verksamheter och hitta lösningar utifrån medborgarnas behov. Men ö-läget kostar också mer. Vi måste klara mer själva än motsvarande plats på fastlandet. Vi kan inte samverka med andra kommuner eller regioner på samma sätt som andra. Vi måste lägga mycket pengar på transporter. Under många år beskrevs den gotländska sjukvården som ett svart hål, där miljonerna bara försvann. Framförallt var det borgerliga politiker som uttryckte sig på det sättet. Det är ganska märkligt eftersom det samtidigt funnits en stor samsyn om att den gotländska sjukvården är underfinansierad från staten. Det måste vara statens ansvar att finansiera bra sjukvård även på landets största ö – även om det kostar mer. 
Under många år har de kommunala verksamheterna på Gotland betalat priset för att staten inte tar ansvar. Särskilt gotländsk skola har tvingats skära ned för att finansiera kostnadsutvecklingen i sjukvården. Då sprids tyvärr en negativ bild av sjukvården, men det är ju inte sjukvårdens fel att regeringar sviker. 
Nu när hela landet drabbas hårt av en kostnadschock och Sverigedemokraterna och regeringen vägrar ta ansvar för välfärden genom krisen, drabbas ju även Gotland.
En redan underfinansierad sjukvård och hårt pressade verksamheter i skolan, äldreomsorgen och omsorgen om funktionsnedsatta tvingas nu fortsätta spara. Socialdemokrater och moderater styr på Gotland och hittills har de verkat ha ambitionen att värna välfärden. Men budskapet måste bli mycket tydligare från de lokala moderaterna till sin partiledning i regeringen: regeringens hantering av sjukvården, på Gotland och i resten av landet, är oansvarig. De driver fram en välfärdskris.

Vi i Vänsterpartiet tycker det är orimligt att gotlänningarna ska behöva välja mellan bra sjukvård och bra skola. Det måste förstås finnas båda, även på Gotland. Det är fullt möjligt att göra annorlunda. Statens finanser är stabila och pengarna finns.
Det är dags att människor rätt till sjukvård efter behov får gå före skattesänkningar för de rika och friska.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter