För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Halland

Arbetstidsförkortning? Ja tack!

Text: Maria Johansson Ordförande V Halmstad

Jag har jobbat inom vården av och till sedan 1998 och har minst 20 yrkesverksamma år kvar.  Det skrämmer mig eftersom jag redan är trött och utmattat och inte vet hur jag ska orka hela vägen fram till pension.

När jag kommer hem till det obetalda hushållsarbetet med matlagning, tvätt, disk och städning är energin slut. Jag arbetar 40 timmarsvecka. En vanlig arbetsdag slutar jag 17.00, om jag lyckas komma ifrån arbetet i tid. Allt för ofta måste jag arbeta över för att hinna med mina mest akuta arbetsuppgifter. Jag och många andra hade gärna tackat ja till en arbetstidsförkortning. Hade jag slutat 16.00 istället hade jag haft mer tid över för nära och kära, motion och något fritidsintresse. Nu känns det som att jag knappt hinner hem innan det är dags att sova och sedan upp och arbeta igen.

Vänsterns ordförande i Halmstad, Maria Johansson

En arbetstidsförkortning skulle gynna inte bara individen utan samhället. Det måste förstås finnas flexibilitet i tillämpningen. Den som arbetar på en mottagning måndag till fredag mår säkert bättre av kortare arbetsdagar med mer tid över kvällar och morgnar. Den som arbetar på en vårdavdelning har förmodligen större nytta av en arbetstidsförkortning med fler lediga dagar under schemaperioden. Vi inom vården – precis som alla andra – lever inte bara för att kunna arbeta. Vi arbetar för att kunna leva och då vill vi också få tid över för just det – att leva.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter