För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Halland

Regeringens politik skadar sjukvården

Rusta för framtiden med personal

I en av våra lokala tidningar inför valet, rapporterades det att de halländska valsedlarna innehöll få med arbetslivserfarenhet från vården. Det är fel.

Inom politiken behövs det så klart en massa olika perspektiv och det är oroväckande om vårdanställdas perspektiv saknas. När vi tittar på vilka som fått uppdrag efter valet för Vänsterpartiet Halland är mer än hälften av våra politiker anställda eller har haft arbete inom vård- och omsorg. Ibland de övriga hittar vi erfarenheter även från andra regionala områden som kultur och kollektivtrafik. 

Något som har blivit tydligare i början av den här mandatperioden är att man i ännu högre grad än tidigare tycker att det känns svårt att ta ledigt från sitt jobb för sitt politiska uppdrag. Det känns som att man lämnar sina kollegor och de som man är till för i sticket. Det är en mycket oroväckande utveckling då vårt samhälle och Region Halland står inför mycket stora utmaningar. Om de som har mest erfarenhet av vården känner att de inte hinner med att arbeta med förbättringar, politiskt eller på sin arbetsplats, har vi ett stort demokratiskt och praktiskt problem. Hållbar förändring växer underifrån och den bygger på att det finns utrymme för att hinna reflektera. Det är också viktigt att idéer uppmuntras, tas emot och tas om hand så att det känns meningsfullt att engagera sig. 

Vi har inte ens börjat beta av de utmaningar och behoven av att bygga upp en krisberedskap som kommer med klimatkrisen, lågkonjunktur och det avskyvärda ryska angreppet på Ukraina. Vi har föråldrade sjukhus där lokalbehoven är akuta, en massa uppskjuten vård att beta av och strömhopp av personal till bemanningsföretag. Bemanningsföretag som är mycket dyrare än om vi behållit vår personal och gett dem rimliga löner och rimlig arbetsbelastning. För att ta sig an de stora utmaningarna måste vi bli en mycket bättre arbetsgivare. Ingen av de utmaningar som vi står inför går att möta utan personal. 

Istället röstar de som styr ner förslag på förbättring för personalen som vi i oppositionen lägger och vill inte ta vara på de erfarenheter som gjordes under pandemin. Det sistnämnda blir tydligt när man röstade nej till förslaget om en halländsk coronakommission. Det är hög tid att vända på skutan, höja lönerna och se till att de som jobbar i vården inte ska behöva hålla på att byta jobb för att få någon löneutveckling. Vi behöver se till att alla har tillräckligt många kollegor och en rimlig arbetstid. Med tillräckligt många kollegor kan vi ta itu med de utmaningar som står framför oss. 

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter