– Vi uppmanar vårdpersonal att inte ange asylsökande och papperslösa som söker hjälp, stöd och råd i vår region, säger Region Västerbottens rödgröna majoritet där Vänsterpartiet ingår.
Uttalandet gjordes i slutet av förra året när den rödgröna majoriteten öppet kritiserade Tidöavtalets delar om att vårdpersonal ska ange papperslösa.
Enligt Tidöavtalet, grunden för regeringens och Sverigedemokraternas samarbete, föreslås offentliganställda bli skyldiga att informera Polisen och Migrationsverket när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan giltigt uppehållstillstånd.
Än så länge är detta enbart ett förslag från regeringspartierna, men från Vänsterpartiet är man skarpt kritisk till de konsekvenser det skulle kunna få:
– Vi vill inte hamna i en verklighet där rädslan för att bli fasthållen, hämtad av polis, eller utvisad, får människor som redan lever i utsatthet att avstå från att söka vård, medicin eller göra viktiga hälsokontroller, Vi vill inte heller att personal ska behöva ta ställning till om behovet att söka kontakt är ömmande nog för att inte behöva anmäla personen eller medföljande, säger Jonas Karlberg (V), ett av de styrande regionråden i Västerbotten med ansvar för jämställdhet och jämlikhet.

Även i andra regioner, till exempel Västra Götalandsregionen samt vissa kommuner, har de rödgröna tagit strid mot den kritiserade punkten i Tidöavtalet.
Dessutom har flera fackförbund riktat skarp kritik mot punkten i Tidöavtalet som man menar riskerar att slå mot samhällets svagaste och försvåra för yrkesgrupper att utföra sitt jobb.
– Att inte ange papperslösa som söker vård handlar om människosyn. Vänsterpartiet tar ställning mot det här omänskliga förslaget, som skapar splittring och ett angiverisamhälle. Anställda inom vården ska aldrig behöva medverka i ett rasistiskt spel, säger Jonas Karlberg (V).