För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Halland

Kriminell läkare med pengar

Vi är patienter och inte kunder

Kund eller patient? Medborgare eller klient? Är det så viktigt vad vi kallas eller kallar oss inom den skattefinansierade välfärden?

Ja, det är riktigt viktigt: för oss som medborgare och individer och för samhället och demokratin. I vården ska vi vara patienter och medborgare och inte kunder. 

Kund är en person som hyr eller köper en vara eller tjänst. En patient är en människa som behöver få behandling inom sjukvården. En medborgare är en individ med fulla sociala och politiska rättigheter och skyldigheter.

Orden vi använder påverkar vår tankevärld och samhället. Att patienten blir kund på 1980-talet är ingen slump. Nyliberalerna jobbade hårt för att göra välfärden till marknad. Marknadsfilosofin New Public Management blev verktyg och ”valfrihet” slagord. Inte konstigt att näringslivet vill tjäna pengar på och ta över välfärden. Konstigt att det skedde utan större motstånd. Det blev inte billigare, effektivare eller mer patient- och medborgarvänligt, men mer administration och mindre vård. Skattepengar går till vinster som inte återinvesteras.

Som kunder är vår relation till säljaren en enbart personlig och ekonomisk relation. Som medborgare och patienter är vi del av ett välfärdssystem som vi betalar via skatten. Därmed bidrar vi till en välfärd som förhoppningsvis fördelas så rättvist som möjligt, innebär solidaritet med andra och möjlighet att utkräva politiskt ansvar. En kund hänvisas oftast till säljaren/utföraren. Bekvämt för politiker som inte vill ta ansvar.

En vän jobbar på USAs västkust, där sjukvården är genommarknadiserad. Hon föll ner från en stege och bröt ryggen. Hon hade tur. Enbart skelettet skadades. Hennes arbetsgivare hade betalt hennes sjukförsäkring, så hon kunde få vård. Hon satt i en ställning ett bra tag och blev återställd. Självrisken var på 60 000 kronor, men dem bidrog hennes mamma i Sverige med. Vid tiden på sjukhuset var ett 10-tal olika företag inblandade. Kostnaderna var hisnande. Den genommarknadiserade sjukvården i USA är lika dyr som ineffektiv och osolidarisk – ingen förebild.

Ord är viktiga eftersom de både speglar och påverkar. Därför är vi medborgare i demokratin, patienter i sjukvården – inte kunder på välfärdsmarknaden.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter