För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Kalmar

Kortare arbetstid för vårdanställda – men hur

Det senaste åren har fler och fler insett att mer tid för fritid och vila kommer behövas för att göra vårdyrken mer attraktiva. Vänsterpartiet har på flera ställen inom vården drivit igenom arbetstidsförkortningar, men utan statligt stöd.

Frågan om arbetstidsförkortning har länge varit en förslag som Vänsterpartiet har drivit på flera nivåer. Under parollen ”Vi vill ha 6 timmars arbetsdag” har vänsterföreträdare till och med lyckats driva igenom försök med arbetstidsförkortningar på flera ställen.

Några kommuner och regioner som har haft pilotprojekt med arbetstidsförkortning är Göteborg, Västra Götalands, Värmland och Ölandskommunerna. Utvärderingarna av projekten som avklarats har visat på bra effekt för de anställda. Anställda har ansett sig få mer tid för fritid, energi och bättre hälsa, vissa har meddelat att de orkade jobba mer effektivt och linjechefer har ansett att det underlättat rekryteringen. Men utvärderingarna har också gett lärdomar.

I Värmland har vården haft två pilotprojekt för att prova arbetstidsförkortning. En av insikterna man tog med sig var att de var mer lyckade när verksamheterna redan innan var fullbemannade. Risken för att övertid och merkostnader kunde visa sig öka i annat fall. I Västra Götaland har man på operationsavdelningen i Mölndal rundat denna utmaning genom att rekrytera fler.

Att de mer resursstarka platserna i landet har det lättare att lyckas är inte särskilt förvånande, om vården inte har råd mer nyrekryteringar eller erbjudanden om bibehållen lön blir arbetstidsförkortningen mindre lockande. Men då går vården också miste om effektivisering och den förbättrade hälsan som arbetstidsförkortningen skulle ha burit med sig.

Eftersom allt fler regioner styrs av Vänsterpartiet är numera det största hindret för arbetstidsförkortningen inom vården den statliga finansieringen. Regeringens besparingar på vården till förmån för skattesänkningar omöjliggör arbetstidsförkortningar på flera ställen i landet.

De två försöken på Öland berör båda äldreomsorgen. Huruvida Ölandskommunerna väljer att fortsätta ha kortare arbetstid på dessa äldreboenden återstår att se, men om de avslutas kommer det vara trots att de anställda fått mer tid för fritid, energi och bättre hälsa.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter