För rättvisa och välfärd

|

2023

|

Kalmar

Barnpsykiatrin ska inte vara privat tycker Vänsterpartiet

Miljontals kronor tas ut i vinst ur barnpsykiatrin

De senaste åren har privata utredningsbolag tagit sig in i psykiatrin. Mångmiljonbelopp har tjänats på personalbristen och den ökade efterfrågan av utredningar. Nu vill Vänsterpartiet i Kalmar län att fler utredningar görs i egen regi och därmed fasa ut företagen.

Under våren var Barometer först med att rapportera att kostnaderna för beställda psykologiska utredningar för barn exploderat. Under ledning av regionens tidigare styre med ansvar för psykiatrin valdes en inriktning som krävde köp av externa, obudgeterade utredningar. Detta var delvis för att ta igen den kö som skapats under pandemin. Det fanns ett stort uppdämt behov. Delvis var detta en följd av för låga trösklar in i vården, det vill säga att barn ibland utreds utan att behovet för en utredning finns.

-Barns psykiska hälsa är såklart ett centralt fokus, inte minst för oss i Vänsterpartiet som nu tagit över ansvaret. Men decennier av privatiserande och utarmande av vårdens finansiering har lett till att det ofta saknas pengar och ännu viktigare, personal.

Lena Granath har sedan valet 2022 tagit över ansvaret att leda den nya majoritetens arbete med länets psykiatrivård. 

-Vi har lyckats korta körerna i Kalmar län till första besök i barn- och ungdomspsykiatrin så att den nu är en av landets absolut lägsta, men det är inte tillräckligt att få ned dem. De måste fortsätta att vara korta utan att vi ska behöva förlita oss på privata vinstsökande företag.

Vänsterpartiets regionråd Lena Granath vill förbättra barnpsykiatrin
Om vi ska fortsätta ha en bra psykiatri får inte privata vinstintressen ta över, säger vänsterns regionråd Lena Granath.

Förra året betalade skattebetalarna i Kalmar län 12 miljoner för att dessa företag, baserade utanför länet, skulle genomföra utredningar. För en adhd-utredning är det rapporterade priset mellan 33 000 och 45 000 kronor. Eftersom dessa företag de senaste åren har haft en vinst på ungefär 20 % har alltså ibland 9 000 kronor per utredning inte gått till utredningen, läkarens tid eller administrationen runt omkring arbetet. Det är alltså cirka 2 400 000 kronor regionen betalade i vinst till ägarna av dessa företag.

Nu vill Vänsterpartiet att regionen ska se över hur vi arbetar med psykiatriska utredningar, inte minst när det kommer till barn.

-Det här är ett arbete vi har inlett. Vi har haft flera små avtal som varit bra för att snabbt lösa vissa behov, men då får vi sällan det bästa priset. Nu vill vi göra en mer omfattande upphandling. Då pressas priset medan vi tar hem utredningarna till regionen.

Enligt Lena Granath finns det flera problem med att förlita sig på externa utredare. Utöver kostnadsaspekten finns även risker för den långvariga kvalitén på vården. Hon hänvisar till att även om regionen inte sett några kvalitetsbrister i utredningarna så finns det ett incitament hos privata företag att överdiagnostisera patienter för att skapa en efterfrågan för deras tjänster. Dessutom finns det ett problem med att följa Socialstyrelsens riktlinjer om att utredning och behandling helst ska hållas ihop. 

-Vi har en fantastisk psykiatri i Kalmar län. Vi har lyckats satsa på verksamheten och det är vi stolta över. Men för att vi fortsatt ska kunna vara det får vi inte låta privata vinstintressen från storföretag utarma psykiatrin precis som de gjort med skolan och omsorgen.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!