För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Kalmar

Regionen och facken vill förbättra vården – vill regeringen?

Detta är en ledare av:
Jonatan Wassberg, Ordförande Vänsterpartiet Kalmar län

Att höja vårdens lägstalöner och korta arbetstiden, två stora frågor för vårdsverige när vi går in i 2024 års avtalsrörelse. På ena sidan står vårdarbetarna och på den andra står Sveriges regioner. David mot Goliat. Eller så kanske inte är fallet. En bättre beskrivning är nog David mot David, medan Goliat står och tittar på från Stockholm.

Förutsättningarna för sjukhusens, hälsocentralernas och klinikernas medarbetare är den grund vi skattebetalare och sjukvårdsarbetare lyckats bygga för att bli en av Sveriges bästa sjukvårdssystem här i Kalmar län. Men pandemin och en utarmning av sjukvården har samtidigt skapat orättvisor och ojämlika villkor.

Det kan handla om möjligheten att påverka planeringen av sin egen arbetstid, möjligheter att arbeta hemifrån och utrymme för fritid. Möjligheter och framsteg för enskilda arbetsgrupper spiller inte automatiskt över på andra. För de medarbetare inom vården som kan ta vissa delar av sitt arbete hem, så som att svara på mail eller telefonsamtal kan arbetsdagen effektivt kortas genom att skära bort restid och tid för ombyten. Detta förbättrar dock inte vardagen för den sjuksköterska som inte har samma möjlighet. 

Vi går nu in i en ny avtalsrörelse. Flera kollektivavtal som rör vården ska under våren förhandlas om. Detta kommer vara en möjlighet för facken att stärka sina medlemmars ställning på arbetsmarknaden, men också för kommuner och regioner att göra vårdyrkena mer attraktiva, fysiskt och psykiskt hållbara samt hitta nya lösningar för att locka personal. 

Exakt vad som kommer komma av förhandlingarna vet vi inte i skrivande stund, men det vi vet är att vi inte kommer kunna få allt vi vill ha, varken facken eller länsborna. Nu krävs nämligen regioner och kommuner som vill förbättra för vårdens medarbetare, det krävs starka och modiga fackförbund och det krävs resurser. I Kalmar län har vi flera kommuner och en region som är styrda av majoriteter som är villiga att göra sin del. Vårdfacken har en relativt stor anslutning och vill reda ut frågor så som arbetstidsförkortning. Men den sista pusselbiten saknas, resurserna.

Regeringen i Stockholm har valt en väg som direkt motarbetar våra gemensamma ambitioner. Om det är något som karaktäriserat Tidöpartiernas styre är det en underfinansiering av vården. Det är nu upp till våra lokala och regionala politiker att ta ansvaret, när regeringen vägrar. 

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter