För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Kalmar

Tillit till medarbetarna – för bättre vård

Text: Liselotte Ross (V), kommunalråd och regionpolitiker i Kalmar län

Skriv en innovativ krönika om vård och omsorg, sa de.

Sagt och gjort. Som specialistundersköterska med trettio års arbetslivserfarenhet och numera personalansvarigt kommunalråd finns mycket att säga.

Inget av det borde vara innovativt, men tyvärr är det har jag att säga just det.

Vi behöver ge tillbaka makten till medarbetarna, där finns kunskapen och lösningarna. Låt oss involvera samtliga medarbetare i att prata budget, verksamhet, medarbetare och lagar. Ge dem möjlighet att forma sin verksamhet, hitta lösningar, känna tillit, ta ansvar. Inte minst första linjens chefer behöver få känna att de har vår tillit och reell makt. Jag vet att kraften och kunskapen finns där ute.

När en pratar med medarbetarna idag så beskriver de hur de upplever att allt handlar om pengar och att de ofta upplever att de behöver spara men de pratar aldrig i termer av ” de här pengarna har vi” hur löser vi tillsammans verksamheten på bästa sätt. Vi politiker måste bli bättre på att sätta mål och göra prioriteringar tillsammans med medarbetarna.

Allt behöver inte finnas i en plan, medarbetarna ser var behoven finns, den som känner att ens yrkeskunnande respekteras vill göra rätt och presterar bättre. 

Det är dags att bryta de senaste tjugo åren av new public management och ge tillbaka makten till medarbetarna. Där finns lösningarna i hur vi tillsammans ska klara vår gemensamma välfärd.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter