För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Kalmar

Välgörenhet kan inte ersätta välfärd

När en vänsterpartist slår upp tidningen och läser en rubrik med ordet Academedia, KRY eller Attendo så tror jag att de flesta av oss instinktivt tänker att denna artikel kommer att göra oss ännu mer skeptiska till privata bolag som går med vinst på våra skattepengar.

Jag vet i alla fall att det finns många som inte (ännu) är vänsterpartister som reagerar så. Det är personer som inte kan komma på förbättringar sedan apoteken privatiserades och ett fullt lager medicin byttes ut mot doftschampo. Eller så är det personer som har en familjemedlem som bor på ett särskilt boende och redan innan bolagens intrång på ”marknaden” hade åsikter om maten och personaltätheten, men som nu kan ’trösta sig’ med att någon nu dessutom tar ut vinst från kommunkassan och sin släktings besparingar.

Men ibland blir man positivt överraskad. I somras läste jag att Dentalgruppen, en privat tandläkarmottagning i Västervik, erbjudit avgiftsfri tandvård till hemlösa i samband med att den ideella organisationen Vinternatt i Västervik bland annat erbjöd samma grupp en spakväll. Även om det är finfin reklam för Dentalgruppen vill jag tro att de gjorde detta av en faktisk önskan att hjälpa till. Men även när privata aktörer inom hälso- och sjukvården gör bra saker så går det att hitta argument för varför aktiebolag inte bör vara de som utför vården för de behövande i samhället.

Även om flera av de hemlösa i Västervik nu inte har samma problem de hade innan detta företag valde att hjälpa till så har vi nu ett samhälle där behovet ställs bakom vinstintresset. Aktiebolag ska nämligen gå med vinst. Om de inte gör de lägger de ner eller strukturerar om sin verksamhet. Det är väl troligen därför det är svårt att få tag på medicinen du behöver på norra Öland. Ett företag som riskerar att inte kunna finanserna de löner och vinster som anställda och ägare kräver kan inte vara kvar på orten. Men det är inte så vi ska ha det. Vi borde ha ett system med en offentligt styrd vård som tar emot alla behövande, oavsett deras förmåga att betala. Den utan pengar ska inte behöva vänta på någons välgörenhet.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter