För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Kronoberg

Hur skulle det bli i Region Kronoberg med vänsterpolitik?

Vi skulle få mer pengar till välfärden istället för skattesänkningar för höginkomsttagarna! 

SKR, Sveriges kommuner och regioner, räknade ut att det behövs 30 miljarder i statsbidrag 2023 för att kompensera för t.ex inflationen. Det innebär att de 30 miljarderna behövs bara för att behålla nivån på välfärden. I det läget så väljer högerregeringen och SD att lägga en budget på 6 miljarder – och tvinga fram nedskärningar med 24 miljarder. I Kronoberg hade vi istället behövt utökade resurser för att ge en trygg vård. Högerregeringen och SD prioriterade istället skattesänkningar för landets höginkomsttagare. 

Vi skulle ha en personalpolitik som får personal att vilja och orka jobba i regionen! 

Här behövs många olika förbättringar förutom bra löner, som självklart är jätteviktigt. Vi vill införa arbetstidsförkortningar, det finns flera olika modeller i både offentlig och privat verksamhet. Resultatet är att personalen bättre orkar med sitt jobb, sjukfrånvaron minskar, kvaliteten på vården förbättras, effektiviteten, arbetsglädjen ökar och det gör att personalen stannar. 

Vi skulle inte införa angiverilagen! 

Högerregeringen och SD vill införa angiverilagen, vars syfte är att tvinga offentligt anställda som lärare, vårdpersonal och socialarbetare att anmäla papperslösa så att de kan gripas och utvisas. Detta trots att lagen strider mot personalens yrkesetik och mot mänskliga rättigheter till vård och utbildning. Dessutom har många papperslösa fått avslag på sin asylansökan på helt felaktiga grunder och Sverige har flera gånger blivit fällda av FN för att utvisa människor till tortyr. Ett angiverisamhälle är skadligt, inte bara för individerna som ska anges och för personal som ska anmäla, utan för hela samhället. 

Vi skulle ha billigare kollektivtrafik!

Med rejält sänkta priser skulle vi minska bilåkandet, vilket är bra för klimat och miljö, samt underlättar för människor som bor på landsbygden. Vi vill fylla bussarna och tågen! Tyskland har en billig ”landsbiljett” som blivit succé, vi har föreslagit ett årskort för 10:-/dag, seniorkort m.m. Det nuvarande högerstyret ökar istället priserna med 12%! 

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter