För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Norrbotten

Bättre hjälp till brottsoffer med nytt kompetenscentrum

Text: Annika Lahti (V), ersättare i regionfullmäktige

Dag efter dag, månad efter månad och år efter år pågår övergrepp på kvinnor. Det är inget unikt som sällan händer utan det pågår ständigt och har så gjort så länge vi kan minnas. Någon förbättring vågar jag inte hoppas på, men då är det bra att Region Norrbotten bestämt att de ekonomiska hindren för vård i form av vårdavgifter tas bort för dem som drabbats av våld och övergrepp. Äntligen!

För visst är det märkligt att brottsoffer, som misshandlade kvinnor, har fått betala vårdavgifterna själva. De har redan drabbats av övergrepp och ska inte behöva lastas mer. Egentligen så borde förövaren betala!

För en utsatt är det viktigt att ha tillgång till stöd och hjälp i en svår och påfrestande

situation. De allra flesta känner någon arbetskamrat, vän eller släkting som blivit

misshandlad eller sexuellt utnyttjad. Vi vet hur tungt livet blir för den personen och hur svårt

det kan vara att få rätt stöd och hjälp. Det nya kompetenscentrum som regionen beslutat om att inrätta kommer att skapa förutsättningar för personalen att ge just detta.

Eftersom jag själv är offer för ett brott vet jag hur viktigt det är. Jag blev utsatt för ett mordförsök och jag överlevde tack vare min självbevarelsedrift. Hade det

kompetenscentrum som ska inrättas funnits redan då hade det underlättat i mötet med vården i den svåra och utsatta situation jag befann mig i. Målet är att alla som utsätts för våld ska identifieras och få lämpligt psykosocialt omhändertagande.

Det nya kompetenscentret blir en ovärderlig resurs för brottsoffer i länet.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter