För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Örebro

Felprioriteringar i sjukvården kommer drabba Örebroarna

Felprioriteringar och dålig politik!

Text: Stefan Nilsson

Den ekonomiska situationen i regionen är allvarlig. Besparingarna som nu kommer är följden av minskade resurser och politiska felprioriteringar. Länets invånare och vården kommer att få betala priset.

Rolf Östman, ledamot i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd för Vänsterpartiet kommenterar regionens ekonomiska situation.

Kan du kort beskriva den nuvarande situationen?

Det är otvivelaktigt att de styrande partierna har misslyckats med att säkerställa tillräckliga resurser för vården i Region Örebro län. De har försökt kompensera genom en skattehöjning med 75 öre och ökade patientavgifter. Tyvärr räckte detta inte till för att täcka det finansiella underskottet och förhindra nedskärningarna som nu hotar vår gemensamma välfärd. Vi ser med oro på de kommande nedskärningarna inom hälso- och sjukvården i Region Örebro län, för som alltid, så drabbar det människor med störst behov och som redan har det tufft ekonomiskt.

Vad menar du med felprioriteringar och dålig politik?

Det är uppenbart att vi behöver en helt annan ansats med att de styrande partierna tar sitt ansvar och prioriterar vården och välfärden. Beklagligt är också att den SD-ledda borgerliga regeringen inte har tilldelat tillräckliga resurser för att säkerställa en välfungerande hälso- och sjukvård i regionerna. I stället prioriteras skattesänkningar för dom rikaste och det har satt regionerna i en bekymmersam situation. Att dessutom Moderaterna nu kritiserar besparingsåtgärderna är ett rent politiskt spel med vår välfärd. De lade själva fram ett budgetförslag som skulle ha inneburit ännu kraftigare nedskärningar om det hade antagits i regionfullmäktige.

Rolf Östman vill se andra prioriteringar i sjukvården
Rolf Östman, ledamot i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd för Vänsterpartiet, är kritisk till hur de styrande partierna prioriterar i sjukvården.

Vad vill då vänstern?

Vänsterpartiet har alltid stått upp för en starkare och rättvisare välfärd. I riksdagen och i vår region prioriterar vi annorlunda för att undvika nedskärningar som drabbar patienter och invånare. Vi behöver bra politik som satsar på välfärden för att bibehålla nivåer och förhindrar nedskärningar. Vänsterpolitik för att få ordning på välfärden i Region Örebro län, där både Karlskoga och Lindesbergs lasarett ska kunna fortsätta att erbjuda högkvalitativ vård till alla liksom USÖ.

Vänsterpartiet lade mer pengar till hälso- och sjukvårdsnämnden i sin budget än det nuvarande styret samt de andra oppositionspartierna och är redo att kämpa för en rättvisare och mer solidarisk välfärdspolitik i Region Örebro län. Välfärden är för alla i vårt län och det är vår gemensamma uppgift att skydda den. Där är marknadsvården absolut inte en lösning!

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter