För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Örebro

Kampen om jämlik och jämställd vård

Text: Jessica Carlqvist

Ja det är Vänsterpartiet örebro läns politik. Vår politik handlar om att alla människor ska ha samma möjligheter att få en god vård, oavsett var man bor, vilken könstillhörighet man har eller hur stor plånboken är.

Medellivslängden skiljer sig beroende på hur och var vi lever. En studie som gjorts i Stockholm visade att beroende på vilken ände av tunnelbanelinjen man bodde kunde medellivslängden skilja sig upp till 10 år. Det är numer vedertaget att det finns starka kopplingar mellan klass och hälsa. Det finns även forskning som visar att män får mer och bättre vård, mer remisser och tillgång till de dyrare och bättre medicinerna. Utmaningarna är många och stora inom sjukvården. 

En av de stora utmaningarna är kompetensförsörjningen, hur regionerna ska bli en bra arbetsköpare. Personalen behöver ha en god arbetsmiljö där de orkar och mäktar med att arbeta heltid om de önskar och det ska finnas möjlighet till kompetensutveckling, det gynnar båda parterna. Det måste finnas bättre marginaler så att personalen kan få ut sina semestrar eller ta ledigt vid behov. Där är vi inte nu, personal vittnar nämligen om motsatsen. Personal söker sig vidare och den främsta faktorn är bristen på en god arbetsmiljö, men även på grund av löneläget.

Systemet är skevt, idag hyrs den personal som saknas inom vården in till skyhöga kostnader. Sedan ska de arbeta tillsammans med regionens personal, som i förhållande till den inhyrda personalen inte tjänar i närheten av samma lön eller bär samma ansvar. 

Resultatet av den nya regeringen har inneburit minskade anslag till regionerna samtidigt som inflationen slagit hårt på ekonomin. Denna kombination är både problematiskt och svårhanterlig. Det kan innebära neddragningar i många regioner. Men detta menar vi får inte ske på bekostnad av vår personal.  Vänsterpartiet kommer slåss för goda arbetsvillkor och bra arbetsmiljö. Det är den vägen vi måste ta för att skapa en patientsäker och tillgänglig vård med en ökning av vårdplatser och minskade köer.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter