För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Örebro

Marknadsvårdens dubbla misslyckande.

Text: Katja Ollila Ledamot regionfullmäktige

Högerns och Sverigedemokraternas mantra om “valfrihet” när de slår sönder vården genom att prioritera vinster i stället för patienter, låter som en gnisslig dörr. Det gnisslar för att den inte fungerar för invånare utanför de attraktiva lägena för vårdföretagen.

På lands- och glesbygd etableras inget nytt. Det är för dåligt kundunderlag, få icke-akuta men lukrativa ingrepp, svårt att få tag på personal och allt annat som den offentliga vården löser men som marknadsvården vägrar besvära sig med.

Resultatet är att i centrala Örebro finns en mängd vårdcentraler och andra vårdinrättningar medan exempelvis vårdcentralen i Hällefors får allt mindre resurser för att tillgängliggöra god vård i kommunen.

Valet många av oss har är att vänta i veckor på en läkartid på vår vårdcentral eller att boka tid i Örebro. Vi kan då söka oss till privata vårdgivare som tar ut högre avgifter för allt från vaccinering till läkarundersökningar. Så en enkel vaccinering kan ta en halv dag och kosta flera gånger mer för en som inte bor på “rätt” ställe. Alla kan nog räkna ut hur det fungerar för någon som har allvarligare hälsoproblem.

Nu står vi också inför höjning av regionskatten för att vi ska klara av vår offentliga vård samt betala marknadsvårdens vinster. Att våra skattepengar går till vårdbolagens aktieutdelningar istället för till likvärdig vård är fan inte klokt.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter