För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Östergötland

Högern förvärrar klimatkrisen

Högern fördjupar klimatkrisen

I ett läge där de kommande sju åren ses som helt avgörande för om vi ska lyckas vända klimatkrisen så sätter högerregeringen Sverige i det klimatpolitiska baksätet och skjuter nödvändiga åtgärder på framtiden.    

Klimatförändringarna är inte längre något abstrakt hot som kanske inträffar i en avlägsen framtid. Klimatförändringarna händer här och nu. Människor och ekosystem påverkas redan idag mycket mer än vad vi tidigare trott, samtidigt som den lilla tid då vi fortfarande kan påverka snabbt håller på att rinna ut. Så kan budskapet i FNs Klimatpanels (IPCC) senaste rapport sammanfattas. IPCCs rapporter har alltid haft ett allvarligt budskap, men tonen i den senaste rapporten är betydligt skarpare än vad den varit tidigare.   

Utrymmet för tolkningar minskar för varje rapport. Budskapet har gått från tydligt till övertydligt: läget är akut, det är ruskigt bråttom och vad vi gör de kommande åren kommer vara helt avgörande. Det betyder att tiden med långa, utdragna tidshorisonter är förbi. Nu är det närtid som gäller. Nu måste klimatpolitiken gå från löst hållet visionsdokument till konkret handlingsplan.

Men högerregeringen gör tvärtom. I den klimatplan som regeringen presenterade i december slopas 2030-målen och hela frågan skjuts på framtiden. Det innebär att utsläppen – istället för att minska – kommer öka de kommande åren. Men det ska vi inte fokusera på tycker Kristersson, för 2045 ska allt vara löst! Det är inte seriöst. 

Vänsterpartiets Malin Östh.

Jens Holm, som tillsammans med Jonas Sjöstedt, precis släppt antologin ”Vänsterns svar på klimatkrisen” pekar på behovet av en tydlig politik som vågar prioritera och sätta gränser. Och visst är det behovet stort. Med nuvarande regering större än någonsin!

Malin Östh, Ersättare Regionstyrelsen

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter