För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Östergötland

Sjukvården är som en sko!

Text: Emil Broberg, gruppledare

Alla drabbas av den skenande inflationen. Men mot vissa slår den hårdare. Det gäller framförallt de med låga inkomster. Att Region Östergötland är en av de regioner som betalar bland de lägsta lönerna i landet kräver politisk handling.

Vänsterpartiet kommer därför att i den kommande budgeten lyfta förslag om att göra en extra lönesatsning riktad mot personer som tjänar mindre än 26500 kr i månaden. Det är det enda anständiga att göra.

Östergötland har länge haft politiska ledningar som på olika sätt sagt att man vill ha sjukvård i världsklass. Det är retorik som låter bra. Men verkligheten har sett annorlunda ut.

Man kan likna sjukvården vid en sko. Vill du ha en riktigt bra sko som är både bekväm och hållbar, som klarar alla väder och årstider? Då måste skons delar, allt från sula till skosnöre, hålla riktigt bra kvalitet.

Om man snålar på någon beståndsdel så kommer skon så småningom att gå sönder. Den börjar läcka och bli obekväm. En bra sko kostar pengar att köpa in, vilket kan svida i plånboken. Men på lite sikt när man ser att den håller länge så är det en ren besparing.

Detsamma gäller med sjukvården. Ska vi ha sjukvård i världsklass så måste det få kosta. Det går inte att spara in på beståndsdelar som personal, läkemedel eller vårdplatser. Ska sjukvården klara sin uppgift med att ge riktigt bra vård till invånarna så måste man vara beredd att betala lite extra för det.

Det är dock länge sedan som ansvariga politiker såg på sjukvården på detta sätt. De har bara velat spara och dra åt svångremmen. Det har lett till att nödvändiga satsningar på personalens löner och arbetsmiljö har uteblivit. Istället har man lappat och lagat med dyra lösningar som till exempel en ökande andel hyrpersonal.

Det är också denna snålhet som har gjort att Region Östergötland idag ligger i botten när det gäller lönerna. Resultatet är tydligt. Personal flyr sjukvården och de som är kvar tvingas slita hårt. Vi i Vänsterpartiet vill ha en sjukvård som fungerar och håller länge. Därför krävs det att vi satsar. Det måste vara slut med att snåla på personal och tvinga fram orimliga besparingar.

För sjukvården är faktiskt som en sko. Kvalitet kostar i båda fallen.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter