För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Östergötland

Fästing, TBE

M och SD gör TBE till en klassfråga

I moderaterna och Sverigedemokraternas första budget för Region Östergötland valde de att avskaffa subventionerad TBE-vaccinering för vuxna. En reform som Vänsterpartiet tidigare drivit igenom. Att göra vaccinering dyrare för östgötarna är något som kan stå regionen dyrt i i förlängningen menar vänsterpartiets Malin Östh.

Sedan juni i år pekas Östergötland ut som ett riskområde för att smittas av TBE och just nu råder en förhöjd risk för smitta. TBE är en sjukdom som kan få allvarliga och mycket långsiktiga effekter på den som drabbas.

-Att dra in subventionerad vaccination mot TBE för vuxna kommer leda till att färre vaccinerar sig och att fler riskerar att smittas. Utöver att det leder till ett stort personligt lidande för den som drabbas så kostar en TBE-smitta samhället stora pengar i form av både sjukvård och sjukfrånvaro. Det kan därför vara så att det blir en ökad kostnad istället för en besparing när man gör denna åtgärd, säger vänsterpartiets Malin Östh.

Det var under förra mandatperioden som Vänsterpartiet drev igenom en rad politiska förslag där TBE-vaccinering var ett av dessa. Barn kommer även fortsättningsvis att få gratis vaccinering, vilket Malin tycker är viktigt. Men hon ser en problematik att vuxna ska behöva betala fullt pris för vaccineringen.

-Det är en dyr vaccination att ta och jag ser att det är en stor risk att det blir en klassfråga. Den som har ont om pengar kommer inte kunna prioritera en vaccination som kostar över 1200 kr. Så för oss i Vänsterpartiet handlar det både om en klassfråga men också en grundläggande syn på att vi måste arbeta mer för att förebygga sjukdomar, fortsätter Malin.

Malin Östh Vänsterpartiet
Det är fel av högern att göra TBE-vaccination till en klassfråga, säger vänsterpartiets Malin Östh

Argumentationen från de styrande har varit att man vill spara pengar i ekonomiskt svåra tider och att man då vill dra in på just TBE-vaccination. Malin är kritisk till det resonemanget. Hon framhåller igen att det kan leda till ökade kostnader i förlängningen men också att man sparar på fel saker i regionen.

-Regiontopparna är inte intresserade av att själva bidra till att spara utan fortsätter att plocka ut skyhöga löner och låter skattebetalarna stå för deras förmånsbilar. Jag tycker att det hade varit bättre att spara där istället för att göra TBE till en klassfråga, avslutar Malin.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter