För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Östergötland

Högern monterar ner sjukvården i Östergötland

Moderaterna och SD monterar ner sjukvården

Sjukvården är i kris. Det har vi hört länge. Men nu går vi in i ett helt nytt skede. De nedskärningar som planeras av Moderater och Sverigedemokrater i Östergötland är enorma. I underlagen till besluten som nu fattas blir det också tydligt att de är beredda att gå mycket långt för att montera ner sjukvården.

I januari kunde regionstyrelsen ta del av en så kallad risk- och konsekvensanalys för vilka risker som ledningen kan se om det införs ett totalt stopp för hyrpersonal. Totalt är det 356 olika risker som listas. Det är bland annat risk för att vårdskadorna ökar, att akuten i Norrköping inte kan ha öppet dygnet runt, att förlossningen i Norrköping måste stänga vissa dagar, att arbetsmiljön försämras, att det uppstår brist på kompetens och så vidare.

Det är omfattande risker som kan få katastrofala följder om de inträffar. Problemet är att de förslag på lösningar som högerpartierna lägger fram mest är fluffigt byråkratprat om värderingar och att få medarbetarna att känna stolthet. Det gör att det finns all anledning att vara orolig.

Vänsterpartiet vill verkligen inte ha några hyrbolag i vår sjukvård. Det är både dyrt och dåligt för patienterna. Men för att lösa problemet med att vi har blivit beroende av hyrpersonal så måste orsakerna till denna situation åtgärdas först. Det handlar om att faktiskt bli en bättre arbetsgivare. Hela problemet med hyrpersonal har regionen själv orsakat och då finns också lösningen i den egna organisationen.

För att kunna locka fler till att vilja jobba i regionens sjukvård så krävs det bättre villkor och en bra arbetsmiljö. Det finns inte några genvägar. Men detta är Moderaterna inte beredda att göra. Så därför är det patienter och personal som kommer få lida när man nu genomför enorma besparingar i sjukvården. 

I grunden så handlar problemet om att vi allt för länge har haft ansvariga politiker som valt skattesänkningar före investeringar i välfärden. Det har tvingat fram besparingar och många år av underfinansiering. Det betalar vi nu priset för. 

Vad vi nu behöver är en folkrörelse som tar fighten mot regeringen och för sjukvården. Vill du bli en del av denna rörelse? Gå då med i Vänsterpartiet redan idag. Tillsammans kan vi förändra världen vi lever i!

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter