För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Östergötland

Emil Broberg vill stoppa kriminella företag i sjukvården

Nedskärningar medför katastrofala risker för sjukvården

Region Östergötland går nu in i en period med extrema besparingar i sjukvården. En av åtgärderna är ett hastigt stopp för hyrpersonal. När Vänsterpartiet tagit det av riskanalysen för den första delen väcks en rad frågor. Är det verkligen värt priset frågar sig partiets gruppledare Emil Broberg.

Region Östergötland ska det kommande året spara över 1,6 miljarder kronor. Det kommer ske genom en rad nedskärningar som kommer ge en sämre sjukvård för östgötarna och sämre arbetsmiljö för medarbetarna. En del i besparingarna är ett hastigt avslut av så kallad hyrpersonal.

-Vi vill verkligen inte ha hyrbolagen inne i sjukvården. Det är dyrt och ger en sämre vård. Men det som moderaterna och SD nu gör i regionen kan få katastrofala följder för sjukvården, säger Emil.

Det är efter att ha tagit del av den Risk- och konsekvensanalys som tagits fram som Vänsterpartiet reagerat hårt. Här framgår det att det finns en risk för att akutmottagningen i Norrköping delvis slås igen och detsamma gäller förlossningsvården. Andra risker är färre vårdplatser, längre köer och att viktiga operationer inte kan utföras. En risk är att det kommer saknas ambulanser.

-De risker som ledningen identifierat är katastrofala för sjukvården om de inträffar. Det visar också på att ledningen prioriterar ekonomi före människoliv. För den politik som de nu för kommer kosta människoliv. Det kan vi inte acceptera, fortsätter Emil.

Vänsterpartiet vill att man samtidigt som personal från hyrbolagen fasas ut så ska det göras satsningar på att förbättra arbetsmiljön och villkoren i regionen. Det är bara så som det går att vända utvecklingen i sjukvården menar partiet.

-Vi är inne i en av de djupaste kriserna i Svensk sjukvård någonsin. Då måste högerregeringen skjuta till mer pengar och ledningen i Östergötland behöver tänka om så att de reformer som genomförs inte äventyrar människors liv och hälsa, avslutar Emil Broberg.

För att läsa mer om nedskärningarna i sjukvården: Corren och Norrköpings Tidningar

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter