För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Östergötland

Biljettpriserna är arbetarfientliga

Text: Tobias Holmberg

De extremt höga biljettpriserna är direkt arbetarfientliga och högern skäms inte ens för att säga det. Sedan något år tillbaka tillämpas ett högre biljettpris i kollektivtrafiken för de resenärer som tvingas att resa under högtrafik. Det läggs alltså ytterligare en avgift på de som åker till sitt arbete på morgonen och åker hem från sitt arbete på eftermiddagen. Det slår hårdast mot arbetarklassen. De som drabbas är undersköterskor, förskolepedagoger, och städpersonal som ofta har en svag möjlighet att påverka sina arbetstider och sämst ekonomiska marginaler att klara av denna höjning.

Samtidigt får den sälllanresande medelklassen med tjänstemannajobb goda möjligheter att resa flera hundra kronor billigare i månaden. Det är en konst att skapa ett så tydligt arbetarfientligt system, men följer en logik.

Under de senaste decennierna har biljettpriserna skenat i en allt högre takt, långt högre än löneökningarna. Bakom utvecklingen har högern en uttalad politisk ambition om att en större andel av trafiken ska finansieras av resenären på bussen till arbetet. Det är en smått ironisk hyperindividualisering av den gemensamt ägda kollektivtrafiken som följer den nyliberala idén.

Det krävs en radikal förändring av resandet och ett kollektivt ansvar för att möjliggöra omställningen. Det gynnar arbetare och det gynnar klimatet. Det skapar ett modernt och klimatsmart industrisamhälle.

Tobias Holmberg, ledamot (v) Trafik och samhällsplaneringsnämnden

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter