För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Östergötland

Ta på arbetshandskarna och sätt stopp för välfärdsbrotten

Privatiserad sjukvård är en guldgruva för kriminella

Varje år försvinner över 100 miljarder från välfärden rakt ner i fickorna på kriminella. Över trettio år av privatiseringsexperiment har lett till ett system där kriminella företag enkelt kan fuska till sig stora belopp. Det är dags att sätta stopp för detta menar Vänsterpartiets gruppledare i SKR, Emil Broberg.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har varnat för att välfärdsbrottsligheten hotar hela den svenska välfärden. Sjukvården har visat sig vara särskilt utsatt då det har varit enkelt för kriminella att hitta luckor för att utnyttja systemet. 

Vänsterpartiet vill nu att det tas i med hårdhandskarna mot detta. Partiets gruppledare i SKR är också regionpolitiker i Östergötland. Här har partiet lagt fram en rad förslag på hur dessa kriminella bolag ska kunna stoppas.

– Vi kan idag se att det är enklare att få starta en sjukvårdsverksamhet med tillgång till skattemiljoner och patientjournaler än att starta en restaurang som vill servera alkohol. Det är alldeles för slappt i kontrollen, säger Emil.

Förslagen som lagts i en motion till regionfullmäktige handlar om att partiet vill att det ska göras tydliga kontroller av bolagen. En annan svårighet är att det inte är möjligt för regionen att granska hur skattemedlen som betalas ut till bolagen används. Detta vill vänstern ändra på.

– Det är dags att företag som vill bedriva verksamhet för våra skattemedel öppnar sin redovisning. Vi måste kunna granska och se hur våra pengar används. Den som inte har något att dölja borde väl inte vara emot det, fortsätter Emil.

Ytterligare ett förslag som vänstern lyfter fram är att man vill ha en så kallad vandelsregel. Det innebär att företag som fuskat eller visat på bristande kvalitet i sin verksamhet tidigare eller i någon annan region inte ska få möjlighet att fortsätta sin verksamhet i Östergötland.

– Företag och personer som fuskar behöver svartlistas. Vi måste ha en nolltolerans mot sådant beteende. Fuskar du ska du inte vara välkommen hit, säger Emil. 

Emil Broberg vill stoppa kriminella företag i sjukvården
Vänsterpartiets Emil Broberg vill stoppa kriminella i välfärden.

Det finns dock en tydlig ovilja att diskutera att det är politiska beslut som ligger bakom denna brottslighet, menar Emil. Flera myndigheter rådet har visat på att beslut om att sänka trösklarna för privata företag att få etablera sig och bedriva välfärd har öppnat för denna brottslighet.

Den senaste tidens uppblossade diskussion kring detta ämne varit välkommen. Många ansvariga politiker försöker också baka ihop denna kriminalitet med det som beskrivs som gängkriminalitet, något som enligt Emil kan vara missledande.

– Det finns tydliga kopplingar mellan gängkriminella och kriminalitet i välfärden. Men det finns även många företag och personer utan koppling till någon slags gängkriminalitet. Välfärdsbrottslingarna är oftast klädda i slips och en putsad fasad långt ifrån drogaffärer, säger Emil.

Därför finns det en risk att högerregeringens insatser bara fokuserar på en fortsatt politik som riktar sig mot de kriminella gängen. Det innebär att samhället riskerar att missa de största fuskarna inom systemet. Därför krävs det en helt annan ingång där det är privatiseringarna och dess effekter som måste granskas menar Emil.

– Vi ska bekämpa välfärdsbrottsligheten på alla sätt vi kan. Men det effektivaste sättet att bli av med problemet är att vi slutar privatisera välfärden. Då kan vi se till att pengarna verkligen går till den välfärd som de är avsedda för, avslutar Emil.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter