För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Östergötland

Regeringen tvingar fram nedskärningar i vården

Runt en miljard kronor saknas i kassan för Region Östergötland för att kommande års budget ska gå ihop. Situationen är liknande runt om i hela landet. Trots det vill inte högerregeringen skjuta till pengar för att sjukvården ska fungera.

När Sveriges kommuner och regioner presenterade sin Ekonomirapport härom dagen visar den på mycket stora ekonomiska problem i regionerna. Samtidigt som det saknas 20 miljarder till vården kommande år så fortsätter regeringen att skära ner på statsbidragen till regionerna.

-Sjukvården är ju extremt pressad redan innan. Vi har sett många år av strukturell underfinansiering av vården. Att regeringen nu passivt ser på och tvingar fram nedskärningar i sjukvården är mycket upprörande, säger Vänsterpartiets Regionstyrelseledamot Jessica Eek.

Situationen i den östgötska sjukvården är akut. Under flera år har de olika partier som styrt regionen försökt lägga besparingar och nedskärningar i sjukvården. Någonting som det nuvarande M-SD styret vill fortsätta med. Det kommer få mycket stora konsekvenser på både lång och på kort sikt, menar Jessica. 

Jessica Eek, är oroad för hur sjukvården ska klara sig utan resurstillskott.

-Bra och väl fungerande sjukvård kostar pengar. Det finns inte luft i systemet eller någonstans där vi har för mycket personal. Det är ju precis tvärtom. Vi har en sjukvård i kris och den krisen kan man inte spara sig ur utan att det riskerar att kosta ännu fler människoliv, fortsätter Jessica.

För att sätta press på regeringen att lämna tydliga besked till regionerna om ökade resurser till vården har Vänsterpartiet lagt ett förslag till regionstyrelsen om att regionen ska skriva och påtala den allvarliga ekonomiska situationen. M-SD styret valde dock att skjuta den frågan på framtiden. Något som Jessica är förvånad över.

-När man inte ser det som en självklarhet att försöka påverka regeringen om att ge regionerna ökade statsbidrag är ju detsamma som att välkomna nedskärningar i sjukvården. Det tycker vi i Vänsterpartiet är mycket problematiskt, avslutar Jessica.

I mitten av juni kommer Region Östergötland att besluta om budget för 2024. Vänsterpartiet kommer återkomma med vilka förslag som man har för att stärka sjukvården.   

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter