Om du arbetar, eller har arbetat i vården, så har det kanske hänt att du, precis som jag, irriterat dig på någon av alla dessa orealistiska sjukhussåpor.
Serier där läkare rusar in i operationssalen med civila kläder och börjar operera. Eller där patienter med livshotande skador tillfrisknar på några få dagar och –vips!- går hem friskare än någonsin. Det är inte riktigt så verkligheten ser ut.
Då är serien ”This is going to hurt” något helt annat. Det är också en sjukhusserie, men den är inte sockrad. Istället är det en rå skildring av vad det innebär att jobba i en underfinansierad, marknadsutsatt hälso- och sjukvård och vilka konsekvenserna blir av för lite tid, för lite sömn och för få kollegor.
I ett avsnitt har läkaren, som vanligtvis jobbar i den offentliga vården, gått in och tagit ett pass på en privat förlossningsklinik. Det är en klinik som ser ut som ett lyxhotell och har alla tänkbara bekvämligheter men som helt saknar beredskap att hantera allvarliga komplikationer. När något allvarligt händer så skickar kliniken patienten vidare, till den offentliga sjukvården.
För en tid sedan var jag och lyssnade på John Lapidus och då kom jag att tänka på ”This is going to hurt”. John Lapidus är doktor i ekonomisk historia och forskar om privatisering och välfärdsstatens förvandling. Hans senaste bok heter ”Den sjuka debatten, bland vårdindustrins myter, lögner och nyspråk”. Boken beskriver hur svensk sjukvård förändrats och håller på att slås sönder. Hur principen om vård efter behov alltmer ersatts av ekonomiska intressen.
Sverige är på god väg mot det sjukvårdssystem som redan finns i Storbritannien och som beskrivs i ”This is going to hurt”. Där sjukvården är uppdelad i en privat och en offentlig del och där personer med pengar köper sig förbi den offentliga vården via privata gräddfiler. Där ett första besök på en privat cancerklinik snabbt kan bli ditt – om du kan betala.
Riktigt där är vi inte än i Sverige, men vi är farligt nära. På kort tid har det vuxit fram ett parallellt system där 800 000 personer har tecknat privata sjukvårdsförsäkringar. Det är en systemhotande privatiseringstrend som pågår. Det ska vi inte acceptera.
En gemensam, offentlig vård som håller hög kvalitet och där vård ges efter behov är en grundbult i det svenska välfärdssamhället. Den är bland det bästa vi har. Låt den inte gå förlorad.