För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Östergötland

Sverigedemokraterna slaktar psykiatrin i Östergötland

Sverigedemokraterna sviker vallöfte och slaktar psykiatrin i Östergötland

I valrörelsen 2022 lovade Sverigedemokraterna att de skulle satsa på psykiatrin med fler anställda inom BUP, kortare köer och fler mobila enheter. När den senaste budgeten antogs av regionen så gör de precis tvärtom. Att svika vallöften har nog aldrig varit tydligare, säger Vänsterpartiets gruppledare Emil Broberg.

När styret i Region Östergötland med Moderaterna och Sverigedemokraterna i ledningen fattat beslut om historiskt stora nedskärningar i sjukvården så är det psykiatrin som drabbas hårdast. Detta trots att det var just denna del av sjukvården som SD lovade att de skulle satsa mest på om de kom till makten.

-Det är tydligt att Sverigedemokraterna har blåst sina väljare. Psykiatrin är en av de verksamheter som tvingas dra ner mest av alla. Runt 40 miljoner ska de spara varav 10 miljoner riktas direkt mot barn och unga. Det kommer få förödande konsekvenser, säger Emil Broberg.

Det var i valrörelsen 2022 som Sverigedemokraterna i debattartiklar och i sina sociala medier lyfte fram att de ville se kortare köer inom BUP, att det skulle anställas fler terapeuter och att det skulle bli fler mobila enheter. Enligt de besparingar som ni fattats beslut om så gör SD nu precis tvärtom.

-Med den nedskärningspolitik som de nu för så blir köerna längre och erfaren personal sparkas. Dessutom drar de ner kraftigt på den psykiatriambulans som de tidigare sagt sig värna. Det är tydligt att SD är ett parti som utan att blinka sviker sina vallöften, fortsätter Emil.

Emil Broberg är kritisk till att Sverigedemokraterna sviker sina vallöften om psykiatrin
Vänsterpartiets gruppledare Emil Broberg menar att SD slaktar psykiatrin i Östergötland.

Vänsterpartiet är det enda parti som sagt nej till nedskärningarna i den Östgötska sjukvården. Alla de andra partierna är överens om omfattande besparingar som kommer drabba många östgötar mycket negativt. Partiet hade hellre sett att staten tog ett större ansvar för finansieringen eller en skattehöjning för att kunna upprätthålla sjukvårdens kvalitet och förbättra medarbetarnas arbetsmiljö.

-Det vi tydligt ser är att SD är en del av den sjuklöver av partier som vill skära ner och spara i vården. För den som vill ha en vård som ges resurser för att möta östgötarnas behov av vård, korta köer och satsa på personalens arbetsmiljö så finns det bara ett alternativ. Det är Vänsterpartiet.

Läs även Emil Brobergs debattartikel i Corren.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter