För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Östergötland

(V): Rädda sjukvården från nedskärningar och varsel!

Med de stora besparingar och mycket omfattande varsel som högerstyret i Region Östergötland lagt så är sjukvården rejält hotad. Nu krävs det en folklig mobilisering som vi senast såg vid besparingarna för 20 år sedan. Det menar Vänsterpartiets Malin Östh.

Besparingskrav på 1,7 miljarder och 900 varslade i sjukvården är stora siffror. Så stora att sjukvården riskerar att bli dramatiskt sämre för östgötarna. Men trots det har det inte varit någon större debatt sjukvårdens utveckling. Något som förvånar Vänsterpartiets ersättare i regionstyrelsen Malin Östh.

  • För drygt 20 år sedan fattade dåvarande landstingsledningen beslut om att omstrukturera sjukvården i syfte att spara 300 miljoner. Det ledde till enorma protester. Inte minst i Norrköping där demonstrationer samlade tiotusentals människor och en mänsklig ring slogs runt Vrinnevisjukhuset. De besparingarna var ju små i jämförelse med det som högern fattat beslut om nu, säger Malin.

Ledningen i regionen har pratat om varsel och nedskärningar under flera månader nu. Men inte en enda gång har någon kunnat peka på att det finns personal som vi inte behöver i sjukvården. Det gör att Malin är övertygad om att varslen kommer få stora konsekvenser för en redan slimmad vårdverksamhet. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har redan riktat mycket hård kritik mot regionen för brister i vården och tillgången till vårdplatser.

  • Det finns ingen luft i systemet. Minskar man på personalen så minskas tillgången till vård. Det kommer leda till att fler östgötar kommer få vänta längre på sin vård. I slutändan så handlar det också om liv eller död. Färre vårdplatser leder till ökad dödlighet. Det är något som vi i vänsterpartiet inte kan acceptera, fortsätter Malin.
Vänsterpartiets Malin Östh

De långsiktiga effekterna av varslen är också något som oroar Malin. Hon menar att stora varsel kommer leda till en kraftigt försämrad arbetsmiljö för många i regionen. Det kan leda till en negativ spiral som kommer leda till en brist på personal i framtiden.

  • Alla prognoser visar på att sjukvården behöver mer personal de kommande åren. Att då varsla och försämra för personalen skickar helt fel signal. Det vi nu ser är en politik som vi kommer betala ett högt pris för de kommande åren, säger Malin.

Vänsterpartiet lade vid regionstyrelsen fram en lång rad förslag på åtgärder för att varsel och nedskärningar ska kunna undvikas. Förslagen handlar om att erbjuda fler anställda möjlighet till betald utbildning, besparingar på politikernas förmåner och avskaffande av dyra privatiseringar.

  • Det finns mycket som vi kan göra för att förbättra sjukvården och spara pengar utan att säga upp hundratals anställda. Problemet med högerpolitiken är att de sätter ideologi före det som är bra för sjukvården. Nu krävs det att vi östgötar går samman och organiserar oss mot denna politik. När vi gjorde det för 20 år sedan stoppades mycket av försämringarna. Det är dags att fightas för vården igen, avslutar Malin.

Läs mer om nedskärningarna: Vänstern säger nej till nedskärningar, Montera inte ner sjukvården

Läs mer i media: Debattartikel i NT, Corren och NT

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter