För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Östergötland

Flicka med plåster

Vänstern säger nej till högerns extrema varsel i Östergötlands sjukvård

Vid dagens regionstyrelse beslutade den styrande högermajoriteten om enorma nedskärningar i den Östgötska sjukvården. Det innebär bland annat att 900 personer varslas om uppsägning. Detta är ett hot mot hela vår sjukvård säger vänsterpartiets Jessica Eek efter mötet.

Under flera månader har högerstyret i Region Östergötland pratat om nedskärningar och varsel. När de nu kommer är de historiskt stora och vilka konsekvenser detta kommer få finns inga svar på.

  • Det här kommer leda till kraftiga försämringar i sjukvården och för medarbetarnas arbetsmiljö. I slutändan handlar det om att fler östgötar kommer att dö, säger Vänsterpartiets ledamot i regionstyrelsen Jessica Eek.

Vid mötet lade Vänsterpartiet ett alternativt förslag till varsel i sjukvården. Det innehöll en rad åtgärder för att förbättra ekonomin i regionen men också förslag som riktar in sig på att klara det stora behovet av personal i framtiden. Ett perspektiv som de styrande partierna helt saknar, enligt Jessica.

  • Sjukvården är redan idag allt för slimmad på både personal och resurser. Att då skära ner är en katastrof här och nu. Men vi kan också se att det kommer bli svårt att reparera denna skada i framtiden om vi inte agerar rätt här och nu, fortsätter Jessica.
Jessica Eek Vänsterpartist och sjuksköterska
Jessica Eek arbetar vid sidan av sitt politiska engagemang som sjuksköterska på Universitetssjukhuset.

De prognoser som Sveriges kommuner och regioner (SKR) har tagit fram visar på att det finns ett enormt behov av att rekrytera personal till sjukvården fram till 2030. Det handlar om tiotusentals undersköterskor och sjuksköterskor som kommer behövas för att klara av att möta såväl nya behov som pensionsavgångar. Att avskeda kompetens personal är då helt fel väg att gå menar vänstern. Partiet föreslår istället att många fler ska erbjudas möjlighet att få betalt utbildning.

  • Konkurrensen om kompetent vårdpersonal kommer vara stenhård de kommande åren. Vi vill därför ta till vara den resurs som finns inom regionen idag genom att erbjuda många fler möjlighet att utbilda sig till sjuksköterska eller specialistundersköterska. Det kommer leda till att vi kommer kunna stärka vården istället för att som högern vill avveckla den, säger Jessica.

Vänsterpartiet vill också att regionen ska se över kostsamma vårdval och effektivare bekämpa välfärdskriminalitet som kostar stora summor pengar. De vill också att toppolitikerna ska bidra till besparingarna genom att tex avskaffa sina skattefinansierade förmånsbilar.

Men det är inte bara den lokala ledningen som får kritik från vänsterns regionstyrelseledamot.

  • Sedan undrar vi ju var regeringen håller hus? Vi har ju alla hört statsministern säga att det ska komma pengar så att regionerna inte ska behöva varsla någon personal. Det är dags att visa oss pengarna nu, avslutar Jessica.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter