För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Östergötland

Vänsterpartiet vill korta arbetstiden i vården

Vänstern välkomnar arbetstidsförkortning i vården

Vårdförbundets strejk är över och ett nytt avtal som innehåller både en viss arbetstidsförkortning och ökade löner har skrivits under. Vänsterpartiets Malin Östh välkomnar avtalet som hon ser som en start i arbetet för bättre arbetsvillkor inom sjukvården. Men Vänsterpartiet vill gärna gå mycket längre.

Vänsterpartiet har länge haft förkortad arbetstid högt upp på önskelistan över politiska reformer. Runt om i landet har partiet drivit igenom olika försök med förkortad arbetstid. Resultaten har varit positiva.

Malin Östh sitter i regionstyrelsen för vänsterpartiet i Region Östergötland. Hon är glad att diskussionen om arbetstiderna nu hamnar centralt i debatten.

-Det är bra att Vårdförbundet driver på för kortare arbetstid och att vi nu har fått ett avtal som tar några små första steg i rätt riktning. Jag hade gärna sett att vi kommit längre men att vi får igång en rörelse där det är möjligt att förverkliga kortare arbetstider, säger Malin.

Vänsterpartiets Malin Östh vill se en arbetstidsförkortning i vården
Vänsterpartiets Malin Östh hade gärna sett att det hade blivit en mer omfattande arbetstidsförkortning.

I Östergötland har Vänsterpartiet fått igenom ett försök med kortare arbetstid inom operationsavdelningarna på Vrinnevisjukhuset och US. Det är ett försök som lett till många positiva effekter som till exempel fler anställda sjuksköterskor och att arbetsmiljön upplevs som mycket bättre än tidigare. Detta utan att kostnaderna blivit högre.

-Vi ser att arbetstidsförkortning ger många positiva effekter och det är det som är framtiden inom sjukvården. VI ser nu en arbetsmarknad där konkurrensen om arbetskraften kommer bli allt hårdare. Om vi ska kunna locka unga till sjukvården så måste vi kunna erbjuda både goda löner och bra arbetsvillkor, säger Malin.

Till våren blir det nya förhandlingar och Vårdförbundet har redan nu aviserat att de kommer fortsätta driva frågan om arbetstidsförkortning. Det tycker Malin är positivt och ser att fler behöver ge sig in i debatten om att förbättra arbetsvillkoren i sjukvården. Det gäller inte bara för vårdförbundets grupper.

-Vi ser gärna en generell arbetstidsförkortning. Även för andra personalgrupper inom vården. Men för att det ska vara möjligt krävs det att också regeringen tar sitt ansvar och skjuter till mer resurser till regionerna, avslutar Malin.

Läs mer om arbetet för arbetstidsförkortning här.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter