För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Skåne

Patrik Strand

Angiverilagen: vad skulle hända i sjukvården?

Tidöavtalets angiverilag har stött på patrull både inom offentlig och idéburen sektor. Enligt uppropet #Viangerinte och Patricia Lorenzoni är det nu 126 organisationer som offentligt tagit ställning mot förslaget om att människor utan uppehållstillstånd skall rapporteras in av offentliganställd personal och yrkesgrupper som arbetar med vård, skola och omsorg.

Bland dem ingår 13 av Sveriges 21 regioner, 37 fackförbund och 11 yrkesorganisationer.

Vi frågade Patrik Strand, undersköterska på neurologen avdelning 1 på Skånes universitetssjukhus i Malmö och facklig företrädare för Kommunal Malmö Region, om hans tankar kring angiverilagen utifrån hur han träffar sina patienter.

  • Min uppgift som undersköterska inom akutsjukvården är enligt Hälso- och sjukvårdslagen att ge en god och lika vård till alla – inte att ange patienterna till polisen.
  • Patienter med akuta sjukdomstillstånd skall kunna lita på att vi inom sjukvården så snabbt som möjligt sätter in rätt vård. Det kan många gånger handla om minuter när det handlar om att rädda liv.
     
  • Det blir direkt farligt om vi avstår från att ge rätt vård när den behövs. Så kan inte sjukvården fungera! 

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter