För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Skåne

Bara en väg till hjälp för flyktingar

Text: Emma Eliasson Åström

I Malmö finns en mottagning som tar emot personer som söker asyl, är på flykt eller saknar uppehållstillstånd. Flyktinghälsan tar emot från hela Skåne och är ensam i sitt slag.

Det finns ett stort behov av enkel väg till vård för människor som kommer till Skåne. Flyktinghälsan är inte en vanlig vårdcentral: det går att komma direkt till mottagningen och få en tid, det finns tolkar för de vanligast förekommande språken redan i väntrummet och familjer kan söka tillsammans.

Mottagningen ger kostnadsfria hälsoundersökningar för nyanlända och det finns kompetens kring infektionssjukdomar som är ovanliga i Sverige. Det finns också hjälp till tandvård och processer kring hälsoproblem.

Att Flyktinghälsan fungerar bra är en styrka – men att den är ensam i sitt slag i Skåne är ett stort problem. Det borde ligga hos fler vårdcentraler, i större delar av primärvården, att kunna ta emot patienter med olika typer av bakgrunder och problem.

Trots detta är Flyktinghälsan styvmoderligt behandlad i regionen. Efter nedläggningshot har man nu fått besked om att man får finnas kvar, men långvarig underfinansiering och fler omorganisationer oroar personalen.

Det är dags att regionen tar sitt ansvar, ser över tillgängligheten hos de skånska vårdcentralerna och låter Flyktinghälsans arbetsmetoder bli en uppskattad förebild att lära av, snarare än att försvåra arbetet och låta personal och patienter leva i ovisshet om framtiden.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter