För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Skåne

Vänsterpartiets Malin Björck

I 10 år har Malin Björk representerat Vänsterpartiet i EU och har varit en aktiv del i att bland annat lyfta upp hbtqi-frågorna på EU-parlamentets dagordningen

Björk: ”Vi vänsterfeminister måste göra mer”

Text: Henrik Norling

Vänsterpartiets representant i EU, Malin Björk, har varit en stark röst för jämställdhet och hbtqi-frågor under sin tid i parlamentet.


I juni i år är det dags att gå till val till Europaparlamentet. Vänsterpartiet har fastslagit sin lista, och förhoppningen är att Jonas Sjöstedt och Hanna Gedin ska knipa var sin plats i parlamentet – och kanske även en tredje för Carolina Gustavsson. EU:s beslutsfattande parlament kan i vardagen känns långt borta, men besluten som fattas där påverkar våra liv på många sätt.

För Malin Björk som har suttit i parlamentet sedan 2014 är det senare i år dags att städa kontoret och lämna vidare facklan. När hon blickar tillbaka på sina 10 år i Bryssel finns det en hel del att vara stolt över, inte minst i jämställdhets- och hbtqi-frågor.

– Vi har fått mycket gjort. Mina företrädare var starka feministiska krafter i EU-parlamentet, och det arbetet har fortsatt under min tid. Om du samarbetar med krafter utanför parlamentet går det att påverka debatten, konstaterar Malin Björk.

För tio år sedan tog hon initiativ till att bilda ett aborträttsnätverk tillsammans med socialdemokrater, liberaler och gröna ledamöter. Abortfrågan har varit en het fråga i Europa det senaste decenniet, inte minst i Polen.

– Aborträtten har attackerats och urholkats under lång tid i både Polen och Ungern. Vi har kunnat vara väldigt aktiva och sedan nätverket bildades har vi inte förlorat en enda omröstning i parlamentet kring aborträtt, sexuella rättigheter och ungas rätt till sexualundervisning. Vårt stöd har varit viktigt för aktivister i Polen som kunnat hålla kämpaglöden uppe. Det är jag stolt över, säger Malin Björk.

Hon sitter även i styrelsen för EU-parlamentets hbtqi-grupp, som har lyckats lyfta upp hbtqi-frågorna på dagordningen. I dag pratas det mycket mer om frågor som hatbrott och diskriminering i EU, menar Malin Björk.

– Sedan finns det också många frågor där vi som vänsterfeminister måste göra mer framöver, som EU:s budget och vart alla pengar tar vägen. Går resurser till kvinnor och att bygga upp jämställda samhällen?Runtom i Europa är oron stor för att högerextrema partier kommer vinna mark i årets val till EU-parlamentet. I Sverige är valdeltagandet i regel väsentligt lägre jämfört med riksdagsvalet, men i år är det viktigare än någonsin att gå och rösta, enligt många vänsterpartister.

Vänsterpartiets politik för social rättvisa, hållbarhet och jämställdhet står i direkt motsättning till de högernationalistiska strömningar vi ser både i vår regering och i EU-parlamentet. Att få fler röster till EU-parlamentet är ett sätt att aktivt stödja en politik för att minska klyftorna, främja jämställdheten och arbetet för en hållbar framtid.I praktiken kan det handla om en snabbare klimatomställning, säkra jobb och att sätta människors väl framför företagens vinster.

– Vänstern behövs i EU, för vi får saker gjorda. När det blåser blåbruna vindar är vi de som allra bäst försvarar kvinnors och hbtqi-personers rättigheter. Du vill ha vänsterpartister som gör jobbet på plats i Bryssel, säger Malin Björk.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter