För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Skåne

Vänsterpartiet protesterar mot vårdkris

Protester mot nedskärningar i Ystad

Tillsammans för en sjukvård som fungerar

500 personer trotsade regnet på Ystads gator för att visa sin solidaritet när vårdpersonalen kallade till demonstration. Tillsammans stod vi upp mot ytterligare nedskärningar av akutsjukvården på Ystad lasarett.

Vänsterpartiet var på plats för att lyssna och visa stöd för den demonstrerade vårdpersonalens krav. Mona Nihlén, behandlingspedagog och aktiv i V Tomelilla har själv Ystad lasarett som närmsta sjukhus. 

“För trettio år sedan födde jag mitt yngsta barn här och snart föds mitt första barnbarn på lasarettet i Ystad. Åtskilliga är de gånger jag har suttit på akuten med mina egna barn men även i jobbet med brukare som tagit överdos eller självskadat sig eller på annat sätt varit i behov av proffsig akutvård. Precis som personalen så tydligt trycker på vet vi att det bara är genom att ge vården mer resurser och satsa på arbetsmiljön som det går att bygga en sjukvård som fungerar – här och nu och i framtiden.”


“När vårdpersonalen har bestämt sig för att göra någonting tillsammans och har allmänhetens stöd, då kan vi inte besegras” säger Sten Axelsson Fisk, läkare och initiativtagare till nätverket Försvara Akutverksamheten i Ystad i sitt brandtal.  

Vården behöver mer resurser och bättre förutsättningar för att fungera, poängterar han innan han skanderar:

Vad ska vi göra? Rädda akuten!
Vad ska vi göra? Rädda akuten!
När? Nu!
När? Nu!
När-när-när? Nu-nu-nu!

Och gensvaret blir enormt från publiken. 

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter