För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Sörmland

De andra partierna vägrar diskutera nedskärningarna

Region Sörmland är den region det går sämst för ekonomiskt. Vi har ett stort underskott, stort behov av vård men ändå vägrar de andra partierna att diskutera en skattehöjning. Detta har Vänsterpartiet protesterat mot.

Det kändes otroligt när minoriteten släppte siffran på att de ansåg att 700 tjänster skulle bort. 

Veckan innan slog media upp stort att ca 30 tjänster måste bort. Redan då kände en mindre grupp politiker till siffran 700. Jag opponerade mig redan vid de 30 tjänsterna, hur tror ni jag reagerade vid 700?

Vänsterpartiet såg redan för ett år sedan behovet att höja skatten för 2024. Vi är inget skattehöjarparti. Vi har föreslagit små skattehöjningar ett par gånger sedan jag blev gruppledare 2014. Sörmland har lägst skattesats. Vi föreslår skattehöjning när det behövs. 

Minoritetsstyret, påhejade av Sverigedemokraterna, har inte ens velat diskutera skattehöjning vilket är märkligt. Att ett parti som Vård för Pengarna hellre drar ner på hutlöst mycket medarbetare är oförståeligt. 

Vi står inför ett svårt budgetläge i november då budgeten tas. Ändå har besluten i september pekat ut en väg med beslut om neddragningar på 700 tjänster, höjda avgifter med mera. Jag var den enda som röstade emot. Socialdemokraterna deltog inte i beslutet. 

De stora neddragningarna kommer betyda en försämrad vård utan utveckling. En återgång till 2019 års personalnivå. Vi kommer att få sämre vård än dagens vård, som redan idag inte är bra. Vi är oroliga för att vårdpersonalen kommer få springa fortare med färre kollegor och mer att göra. 

Vi anser att mer kunde gjorts. Dra ner mer på politikerarvoden och öka skatten är två förslag som vi stångas för under hösten. Det är ett bättre alternativ än hundratals uppsägningar. Vem kommer vilja jobba kvar? Vem kommer vi kunna anställa?

I skrivande stund är det oklart vad som ska bort, vems tjänst som är i fara. Men jag hoppas att sörmlänningarna ser vad som sker, detta är resultatet av Moderaternas, Vård för Pengarnas, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraternas politik. 

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter