För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Sörmland

Ekonomiskt svårt läge i Sörmland

Text: Elinor Sundén

Vårens sista regionfullmäktige genomsyrades av diskussioner om ekonomin. Vänsterpartiet uttryckte stor oro över var ekonomin är på väg. Vi lider fortfarande av 90-talets kris, då gick barnafödandet ner och upprustningen av vårdlokaler med mer sattes på paus. Det gör att vi idag har färre som kan ta hand om våra äldre, sjuka och barn. Samtidigt står vi med stora kostnader för investeringar, byggnationer. Vi är idag få i arbetsför ålder. Nu ser vi hur 90-talets få medborgare föder färre barn, dvs barnafödandet går ner igen.

Regeringen är chockerande passiv. De pratar om inflationen som förevändning för att inte göra nått. Vältrar över kostnaderna på hushåll, kommuner och regioner. 81% av regionerna har budgeterat med underskott.

Budgetfullmäktige hålls först i höst för region Sörmland, men vi vet att vi inte får några mer pengar från statligt håll. Det kan vi inte räkna med. En beredning som ska se över ekonomin har tillsatts med representanter från alla partier.

Är det rätt att ha lägst skattesats i Sverige i längden? Kan det vara så att vi behöver höja skatten för att över huvud taget få ekonomi nog för att kunna ha en vård som inte skadar?

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter