Sedan dörren öppnades för privata vårdcentraler på marknaden 2010 har antalet privata vårdcentraler ökat i rask takt över hela landet, Sörmland är inget undantag. I dag äger 5 bolag hälften av de privata vårdcentralerna. Sörmländsk vård påverkas av utvecklingen på vårdmarknaden.
Vården förändrades snabbt när marknaden släpptes in, den blev inte bara sämre och dyrare, den
urholkades och blev ojämlik och orättvis. Att vården ska vara säker skriver de flesta under på. Men frågan om säkerheten inom vården har förflyttats. Det handlar inte längre enbart om evidensbaserad vård, smittskydd, rutiner etc. Samhället i sig har blivit mer osäkert. Vi hör rapporter om hur artificiell intelligens på bara ett par år utvecklats till något helt nytt. Krig, Sveriges Nato-ansökan och det höjda hotet mot Sverige är den nya vardagen.
Vårdföretaget Capio har flest privata vårdcentraler i Sverige – 101 st. Capio, som idag har australiensiska ägare. Det ryktades att det fanns intressenter i Förenade Arabemiraten som ville köpa Capio. Tillsammans med Praktikertjänst (93 st.), Prima vård (50 st.), Kry (28 st.) och Doktor.se (24 st.) kontrollerar de ungefär halva den privata marknaden, enligt Dagens Medicin.
Det finns nätläkarbolag med kinesiska ägare i Sverige. Även svenskägda företag kan ju ha en multinationell koncern bakom sig. Det finns alltså företag i andra länder som har tillgång, och som vill ha tillgång, till våra mest privata uppgifter, sjukjournalerna.
Vad är du beredd att dela med dig av? Vad kan utläsas av sjukjournaler? Vilka läkemedel behövs på den svenska marknaden? Hur sårbart är det om ett visst läkemedel slutas säljas till Sverige? Vilka vinster kan göras utifrån att veta hälsostatusen i Sörmland? Detta väcker många etiska, säkerhetspolitiska och ekonomiska frågor. Vem vinner på att sälja dina uppgifter?
Vänsterpartiet Region Sörmlands gruppledare Lotta Back:
-Jag är gruppledare för Vänsterpartiet i Region Sörmland men jobbar även som psykiatrisjuksköterska. Jag vet att sekretess är viktigt för det förtroende som du som patient vill känna när du möter oss i vården.
Med regiondriven vård vet du som patient att politiker kan ställas till svars. Du har möjlighet till insyn, uppföljning av beslut och en demokratisk möjlighet till kontroll. Med ägare runt om i världen, vart ska du då vända dig för att ställa till svars om de inte levererar den vård som behövs?

Region Sörmland står med en ekonomi i kaos. I september briserade nyheten om att 700 tjänster inom regionen var i fara. Detta utan att ha utrönt möjligheten till att spara en hel del tjänster genom en skattehöjning.
Lotta Back igen:
-Det blir ju så här när högern styr tillsammans med sverigedemokraterna. De pratar om valfrihet och vägrar se de problem som hela vårdsverige dras med på grund av marknadsvården. Om alla pengar som skulle gå till vård gjort det så skulle vi inte ha den här situationen.
Vi kan inte fortsätta ha en parallell vård som söndrar den regionala vården genom vinster och att sälja information. Sörmlänningar ska inte berövas vård. Pengarna måste gå till det de var tänkt och inte till vinster. Vi måste sätta stopp för marknadsvården och vi måste göra det nu.
Inforuta:
I Sörmland finns det 19 regiondrivna och 12 privata vårdcentraler.
Sedan 2010 har Region Sörmland öppnat en vårdcentral, 6 privata vårdcentraler har öppnats. En vårdcentral har stängts.