För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Sörmland

Karin Rågsjö riksdagsledamot för Vänsterpartiet

Karin Rågsjö: Jag vill bli Folkhälsominister!

Karin Rågsjö är vänsterpartiets talesperson för hälso- och sjukvårdspolitiken och riksdagsledamot. Vi har ställt tre snabba frågor till henne:

Vilken fråga är viktigast för Vänsterpartiet inom sjukvårdspolitiken just nu?

Att personalen har en bra patientsäker arbetsmiljö. Fler kollegor, kortare arbetsdag med bibehållen lön. Att fler utbildas och vill stanna i sina yrken. Att vi kan få både fler vårdplatser och en primärvård som fungerar bättre.  Det behövs en nationell primärvårdsreform och statliga resurser som kan garantera vårdcentralernas långsiktiga finansiering. Pengarna behöver gå till arbetsmiljö bemanning

Varför är ni emot privata sjukförsäkringar?

När vårdföretag tillåts ta högre avgifter för privata patienter skapar det starka incitament att prioritera dem före patienter som betalas av det offentliga. Det strider mot Hälso- och sjukvårdslagens prioriteringsordning: vård ska ges på lika villkor och den med störst behov ska ges företräde.

Den svenska välfärden och den solidariskt finansierade sjukvården är vår gemensamma försäkring. Vi betalar skatt och får del av vården efter behov. De privata sjukvårdsförsäkringarna låter den som betalar gå för i kön. Vänsterpartiet vill inte tillåta vinster i välfärden.

Vem skulle du vilja ha som sjukvårdsminister i Sverige?

Tänker inte säga mig själv. Jag vill bli Folkhälsominister  Någon av våra duktiga regionpolitiker kan bli sjukvårdsminister.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter