För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Sörmland

Bristande styrning av sjukvården ger sämre vård för Östergötarna

Vargen kom – 700 varslas i Sörmland

Det kändes otroligt när den politiska minoriteten meddelade att de ansåg att 700 tjänster skulle bort. Sedan dess har regionens medarbetare fått leva i en mycket utsatt situation. 

Ledande politiker har sagt att nedskärningarna främst ska ske genom så kallade naturliga avgångar. Mentaliteten har varit ”det löser sig”. Till viss del är vår känsla att fackförbunden invaggats i denna tro – tyvärr ser det inte ut så. 700 medarbetare varslas inte utan anledning. 

Region Sörmland är den region det går sämst för ekonomiskt. Sörmland har lägst skattesats i landet. Vänsterpartiet såg redan 2022 behovet att höja skatten för 2024. Men vi är inget skattehöjarparti. Vi har föreslagit små skattehöjningar ett par gånger sedan 2014. Vi föreslår skattehöjning bara när det behövs. 

Förståsigpåare har sagt att Sörmland borde höjt skatten redan för några år sedan, sen kom pandemin med extra bidrag. Vi anser att mer kunde gjorts. 

Partiet “Vård för Pengarna” offrar hellre medarbetare än att höja skatten. När Vänsterpartiet föreslog att sänka politikerarvoden röstade Vård för Pengarna nej. 

Samtidigt med hoten om uppsägning kom anställningsstopp. Priserna för regionen har höjts, underskottet är stort och styret tycker att medborgarna ska betala genom höjda taxor och avgifter för sjukvård, kultur och resande. 

Situationen är ohållbar. I sin yrkesroll som psykiatrisjuksköterska ser Lotta Back, gruppledare för Vänsterpartiet Region Sörmland, hur medarbetarna sliter när det fattas personal.

Nu har regionstyret och Sverigedemokraternas politiska nedmontering av sjukvården i Sörmland satts i rullning. Och det rullar fort. På Kullbergska sjukhuset i Katrineholm har personalen ställts inför arbetsdagar då arbetspass inte går att fylla. Cheferna frånsade sig i början av året ansvaret för medarbetarnas arbetsmiljö då de inte kunde garantera deras säkerhet. 

Larmrapporterna når oss via media, medarbetare. Jag som gruppledare för Vänsterpartiet och  som psykiatrisjuksköterska ser hur medarbetarna sliter. Istället för att korta arbetstiden så förlängs den. Den som redan arbetar i en tung sjukhusmiljö tvingas att ta fler pass. Fler pass leder till mer tid från hemmet, mindre vila. Att tvingas arbeta mer ger trötta medarbetare, ökar riskerna och patientsäkerheten kan inte garanteras.

Sörmlänningarna behöver förstå som sker: detta är resultatet av Moderaternas, Vård för Pengarnas, Centerns, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas politik.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter