För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Stockholm

Karin Rågsjö Vänsterpartiet

3 miljarder till vården – ”ett barnplåster”

Regionerna får 3 miljarder kronor i ett tillfälligt sektorsbidrag till sjukvården nästa år, meddelade regeringen på onsdagen. Alldeles för lite pengar, menar Vänsterpartiets sjukvårdspolitiska talesperson Karin Rågsjö.

På en pressträff meddelade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) att regeringens budget för 2024 kommer att innehålla ett tillskott på tre miljarder kronor till regionerna. Pengarna är öronmärkta för sjukvård, och får inte användas till kollektivtrafik, kultur eller regional utveckling.

– Presskonferenserna haglar. Nu 3 miljarder extra till vården i 21 regioner. Klart det inte är tillräckligt. Vården blöder och dessa 3 miljarder är som ett litet barnplåster, kommenterar Vänsterpartiets sjukvårdspolitiska talesperson Karin Rågsjö på plattformen X.

Regionerna förbereder nu sina egna budgetar inför nästa år och det är ekonomisk kris över hela landet.

Även Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner, SKR, konstaterar att regionerna behöver betydligt mer pengar, i en intervju med Dagens samhälle. Enligt SKR saknas det omkring 20 miljarder kronor för att regionerna inte ska tvingas till nedskärningar i sjukvården nästa år.

Regeringen har ännu inte meddelat nivån på de generella statsbidragen till regionerna.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter