För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Stockholm

Regeringen skjuter till 6 miljarder kronor till regionerna, som väntas gå med 24 miljarder i underskott i år.

6 miljarder till vården – ”Regeringen låter krisen fortgå”

Text: Henrik Norling

Regionerna får 6 miljarder kronor i ett extra statsbidrag riktat till sjukvården, meddelade regeringspartierna på måndagen. Det är för lite pengar, tycker Jonas Lindberg (V), sjukvårdspolitisk talesperson i Region Stockholm.

Årets första två månader har för sjukvården i hela landet präglats av ekonomisk kris, varsel och nedskärningar. Bakgrunden är den höga inflationen, vilket har lett till skenande pensionskostnader för regionerna.

Statsminister Ulf Kristersson lovade nyligen i direktsänd tv att regeringen skulle skjuta till de pengar som krävs för att förhindra att vårdpersonal sägs upp. Därför var förväntningarna höga när Regeringen och Sverigedemokraterna kallade till pressträff på måndagsförmiddagen.

Jonas Lindberg (V) foto: Anna Drvnik

Enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, beräknas regionerna gå med totalt 24 miljarder kronor i underskott i år. Beskedet från regeringen blev ett tillskott på 6 miljarder i höjda generella statsbidrag till vården.

Alldeles för lite pengar, konstaterar Jonas Lindberg (V), oppositionsregionråd för Vänsterpartiet i Region Stockholm:

– Tillskottet är inte i närheten av tillräckligt för att ge sjukvården det andrum som Tidöpartierna pratar om. Regeringen låter med berått mod krisen i sjukvården fortgå. Det är djupt beklagligt, säger Jonas Lindberg.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson i riksdagen Ida Gabrielsson håller med.

– Det här är ett katastrofbesked som innebär kraftigt sänkt bemanning och som akut hotar patientsäkerheten, säger hon i en intervju med Aftonbladet.

Räcker inte för att möta inflationen

SKR är trots sina prognoser mer försiktiga i sina kommentarer kring det höjda statsbidraget. Ordförande Anders Henriksson (S) kallar nyheten ”ett viktigt besked”, men påpekar samtidigt att resurstillskottet inte kommer att räcka för att helt och hållet stoppa kommande nedskärningar.

– Det innebär att regionerna kommer behöva fortsätta genomföra åtgärder för att möta den höga inflationen och minska kostnaderna, säger Anders Henriksson i en kommentar på SKR:s hemsida.

Nyligen varslade Region Östergötland 900 anställda i sjukvården på grund av den ekonomiska krisen. I höstas varslade Region Sörmland 700 anställda. Även Region Skåne har flaggat för kommande personalneddragningar, men inte lagt något formellt varsel ännu. Region Stockholm och Region Örebro höjde skatten vid årsskiftet för att klara ekonomin under året.

Även när regeringen och Sverigedemokraterna la sin budget för 2024 saknades pengar för att täcka regionernas befarade underskott.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter