För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Stockholm

Anna Gustafsson Du sköna nya vård

Journalisten Anna Gustafsson har många års erfarenhet av sjukvårdsbevakning på Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

Journalist riktar lampan mot vårdval i ny bok

Text: Henrik Norling

Den rutinerade DN-reportern Anna Gustafsson kartlägger historien bakom privatiseringarna i sjukvården, och vad de har lett till, i boken ”Du sköna nya vård – Friska vinnare och sjuka förlorare”.

I den nysläppta boken Du sköna nya vård vänder och vrider journalisten Anna Gustafsson på konsekvenserna av vårdvalen, de ”valfrihetssystem” som öppnat dörren för privata aktörer i sjukvården på vid gavel. Det är ingen munter läsning för de borgerliga politiker som sålt ut stora delar av den gemensamma sjukvården de senaste decennierna. Med hjälp av intervjuer och möten från många års vårdbevakning på Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter tecknas en bild av en fragmentiserad och söndersplittrad sjukvård där patienter bollas runt mellan olika läkare och mottagningar, och skenande ojämlikhet.

Gustafsson skriver om Gegie Bodén som avled 2014 i samband med en förlossning på Stockholms första privata förlossningsklinik BB Sophia efter långa diskussioner om patientsäkerheten i verksamheten, och om läkarna på vårdcentralen Serafen som köpte sin verksamhet av landstinget till reapris 2008 och gjorde ett miljonklipp när den såldes vidare till Capio några år senare. Läsaren får också träffa 90-årige Åke Söderlind som träffade 66 läkare och fick 30 olika mediciner utskrivna utan att någon lyckades lista ut roten till hans magbesvär, och Lisbeth Karlsson som startade en namninsamling när Ljusne i Hälsingland plötsligt blev utan vårdcentral när ett vårdbolag plockade ner skylten utan förvarning.

Anna Gustafsson
Anna Gustafsson Foto: Lisa Mattisson

Det första vårdvalet i Stockholm infördes 2008 och omfattade primärvården, det vill säga vårdcentralerna. I Du sköna nya vård beskrivs spelet bakom den omfattande reformen och hur den påverkade jämlikheten i Stockholm. I intervjuer berättar vårdpersonal hur vårdcentraler började jaga pinnar, övergav kroniskt sjuka och satsade mer resurser på lättare patienter med feber och hosta. Anna Gustafsson beskriver en ”omvänd Robin Hood-effekt” där vårdens resurser flyttades från socioekonomiskt svagare områden till rikare och friskare stadsdelar.

– Det har alltid varit svårare att bemanna vårdinrättningar i de mer utsatta, oattraktiva områdena, men vårdvalet har inte gjort det lättare. När mottagningarna får öppna var de vill öppnar de i allmänhet inte där, konstaterar Anna Gustafsson i en intervju om boken med Dagens ETC.

Historien om vårdvalet

De borgerliga partierna i Stockholm är vid det här laget välkända för sin privatiseringsiver i sjukvården. Men i en historisk tillbakablick visar Gustafsson att också Socialdemokraterna i högsta grad har bidragit till den utveckling som lett fram till den sjukvård vi har i dag. Redan för 30 år sedan importerades idéer från näringslivet till den svenska välfärden, när New public management var begreppet på allas läppar i hela västvärlden. Landstingen började förändra sina organisationer efter beställar- och utförarmodell. Förvaltningar delades upp i köpare och säljare på interna påhittade marknader och patienterna blev kunder, vilket krattade vägen för framtida privatiseringar.

Du sköna nya vård är en välskriven och gedigen genomgång av de politiska turer som lett fram till dagens till stora delar privatiserade sjukvård, och de konkreta konsekvenserna för både patienter och personal. Bokens underrubrik ”Friska vinnare och sjuka förlorare” sammanfattar slutsatserna ganska väl. Att högerns tankesmedjor sparkat bakut, skrivit debattartiklar och ifrågasatt både källor och författarens tes, trots att Anna Gustafsson alltså är nyhetsjournalist på landets största tidningsredaktion och håller sig objektiv genom hela texten, säger ganska mycket om sakernas tillstånd i svensk sjukvård i dag.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter