För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Stockholm

Det gör skillnad när vänstern påverkar vården

Vänsterpartiet är sedan valet 2022 med och påverkar Stockholmsvården, som ett samarbetsparti till den styrande koalitionen bestående av S, MP och C. Vi har fått igenom flera reformer för en mer jämlik sjukvård. Men det finns mycket kvar att göra.

Region Stockholm fick en efterlängtad kursändring efter valet 2022. Efter 16 år av moderat styre och vänstern i ren opposition, har vi nu en situation där Vänsterpartiet har inflytande över politiken genom vårt samarbete med styret som består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet. Självklart är vi inte överens om allt. Men vi ser en tydlig kursändring, framför allt i frågor som rör sjukvården. Vi är överens om att vi behöver styra om så att stockholmare får vård efter behov, inte efter plånbok eller adress. Vi är överens om att vårdcentralerna behöver mer resurser för att kunna ge vård till alla som behöver och för att kunna behålla sin personal. 

Men det blir tydligt ju längre tiden går att Vänsterpartiet är det enda vänsterpartiet. Vi behövs. Utan oss skulle åtstramningen av nätläkarbolagens snabel ner i regionens skattkista inte blivit verklighet. Utan oss hade sjukhusen fått ännu en svältbudget, vi lyckades förhandla fram 2 miljarder extra till sjukhusen. Utan oss hade det inte blivit någon översyn av det marknadsliberala sjukvårdssystem som vårdvalen utgör och det hade inte blivit något försök med arbetstidsförkortning på våra förlossningsavdelningar. Vi vill att politiker ska börja lyssna på vårdpersonalen mer och har fått igenom en kommission för sjukvårdspersonalens arbetsmiljö.

Allt det här är vi väldigt stolta över, men vi är absolut inte nöjda. Stockholms sjukvård är fortfarande den mest privatiserade i landet och rapport efter rapport visar att sjukvård ges efter efterfrågan, där de som har det bra ställt och som generellt sett har bättre hälsa har bättre tillgång till vård än de som har sämre hälsa och mindre pengar. Det måste vi styra bort från och det är Vänsterpartiet som är garanten för att det kan ske. Fri marknad fungerar på en torghandel, inte i vården.

Vi i Vänsterpartiet är övertygade om att Stockholm kan bli mer jämlikt. Vi kommer att fortsätta kämpa för en region där det är dina behov som styr vilken vård du får, inte din plånbok eller din adress. 

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter