För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Stockholm

En genomprivatiserad kollektivtrafik

Text: Lina El Yafi, spårvägsförare

Region Stockholm har inte bara landets mest privatiserade sjukvård. Även inom kollektivtrafiken är det marknaden som styr. SL kör inga bussar eller tåg själva, utan allt är upphandlat och de bolag som kör ägs av alla möjliga. Du kanske tar pendeltåget hem till Upplands Väsby. Då är det MTR, som ägs av kinesiska staten, som kör tåget. Sedan tar du bussen från stationen, då är det personal från Transdev som sitter bakom ratten. Och vilka äger Transdev? Franska staten. Senare tar du kanske bussen till en vän i Solna. Bussen körs av Arriva, som nyligen köptes av finska staten.

I takt med att mer och mer av kollektivtrafiken privatiserats har personalens villkor blivit allt sämre. Avtal tecknas med det företag som lägger lägsta anbud. Det leder till att personalens arbetsvillkor försämras vid varje upphandling, då det är där företagen kan jaga kronor och ören, spara tid och pengar. Det råder katastrofala arbetsvillkor för de anställda.

Lina El Yafi, spårvägsförare och ledamot i Trafiknämnden

Vänsterpartiet vill att vi ska ta tillbaka kollektivtrafiken i egen regi och ha egna anställda. Det ska stå SL på personalens arbetskläder, inte Transdev, Nobina eller MTR. Vi kan inte fortsätta sätta trafikbolagens vinster och intressen framför personalens välbefinnande om vi ska få en trygg och pålitlig kollektivtrafik.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter