För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Stockholm

Privat vård domineras av vårdbolag

Fem företag dominerar primärvården

Sedan dörren öppnades för marknaden 2010 har antalet privata vårdcentraler ökat i rask takt över hela landet. I dag är det fem stora bolag som äger hälften av de privata vårdcentralerna, enligt en granskning i tidningen Dagens medicin.

Capio, som Förenade Arabemiraten nyligen ryktades vara intresserade av att köpa upp, har flest vårdcentraler i Sverige: 101. Tillsammans med Praktikertjänst (93 vårdcentraler), Prima vård (50), Kry (28) och Doktor.se (24) kontrollerar de ungefär halva den privata marknaden, enligt Dagens medicin.

Andelen svenskar som är listade på en privat vårdcentral har ökat snabbt de senaste åren. I Stockholm, där regionen inte har öppnat en enda vårdcentral i egen regi sedan 2009, är 64 procent av patienterna listade på en privat vårdcentral. Det är den högsta siffran i landet.

I andra regioner har de privata aktörerna en mer blygsam närvaro. Längst ner på listan finns Örebro, Jämtland och Norrbotten, där omkring tio procent av patienterna är listade på en privat vårdcentral.

I Region Stockholm har utvecklingen där privata företag väljer var vårdcentralerna ska ligga lett till en kraftig geografisk snedfördelning. I Nacka har flera privata aktörer öppnat vårdcentral de senaste åren och det finns i dag dubbelt så många vårdcentraler (tolv) där jämfört med betydligt folkrikare Botkyrka kommun.

Lagen om valfrihet infördes 2009 och året därpå tvingades alla regioner i Sverige att införa etableringsfrihet i primärvården. Det betyder att det inte längre är politiker eller regionens tjänstemän som bestämmer var det ska öppnas nya vårdcentraler. I stället är det fritt fram för privata företag att etablera sig där de själva önskar.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter