För rättvisa och välfärd

|

2024

|

Stockholm

Fortsatt stora problem i förlossningsvården

Många av de åtgärder som utlovades under förlossningskrisen för drygt ett år sedan lyser fortfarande med sin frånvaro. På förlossningsklinikerna är oron stor inför vad som ser ut att bli ännu en ansträngd sommar.

I december 2021 var det omfattande protester utanför Landstingshuset, och mängder av barnmorskor sa upp sig i protest mot usla arbetsvillkor och en kronisk brist på resurser. Till slut lyssnade det dåvarande blågröna styret. De sköt till pengar och upprättade ett åtta punkts-program för att komma till bukt med problemen.

– På pappret är det bra saker de har lovat. Men vi väntar fortfarande på att flera av åtgärderna ska bli verklighet. Många av oss som jobbar i förlossningsvården har fortfarande en helt orimlig arbetsbörda, säger Hannah Dahlbäck, barnmorska och sedan valet även politiker för Vänsterpartiet i Region Stockholm.

I början av det här året blossade en ny konflikt upp på Karolinska Sjukhuset i Huddinge. Anledningen var nya scheman och rutiner i verksamheten Min barnmorska, där ett team av barnmorskor följer med den gravida innan, under och efter förlossningen. Resultatet blev en ny våg av uppsägningar.

– Det blev återigen smärtsamt tydligt att chefer och ledning inte lyssnar på personalen. Förändringar måste förankras med de barnmorskor och undersköterskor som arbetar i förlossningsvården, annars blir det så här, säger Hannah Dahlbäck.

Hannah Dahlbäck, barnmorska och Vänsterpartist

Det är inte bara på sjukhuset i Huddinge som läget är ansträngt. I februari utförde Arbetsmiljöverket en inspektion på Södertälje sjukhus, som har en av regionens mest välfungerande förlossningskliniker. Trots det kunde myndigheten konstatera att det finns en risk för ohälsa på grund av hög arbetsbelastning. I sitt beslut skriver Arbetsmiljöverket att förlossningspersonal upplever en ”etisk stress” eftersom man inte kan ge födande tillräckligt stöd.

Sommaren är alltid en tuff period i förlossningsvården. I år är oron extra stor. S:t Görans nya förlossningsavdelning öppnar under våren och många missnöjda barnmorskor har tagit chansen att byta jobb, något som märks tydligt på regionens övriga sjukhus.

– Trots att en ny klinik öppnar blir det nu färre antal platser totalt. Luft i systemet var ett av våra viktigaste krav under krisen. Det finns mycket kvar att göra innan vi har en trygg och säker arbetsmiljö i förlossningsvården, konstaterar Hannah Dahlbäck.

Dela artikeln

Facebook
Twitter
LinkedIn

Engagera dig

Det är bara tillsammans som vi kan bygga en sjukvård som är jämlik och fungerar för oss alla. Engagera dig i Vänsterpartiet du också!

Fler nyheter